Szybkie danie z dyni i kurek

Oto przepis na proste danie, które przygotujesz w 30 minut. W roli głównej dynia i kurki – pyszne, jesienne połączenie.

Lubię takie proste i szybkie dania, które jednocześnie są zdrowe i bardzo smaczne. Danie to świetnie smakuje z kaszą jęczmienną. Ostatnio mam fioła na punkcie tej kaszy i często ją gotuję. To bardzo fajna kasza, szkoda, że nie tak popularna jak jaglana czy gryczana. Pewnie dlatego, że zawiera gluten, który ostatnio nie cieszy się dobrą sławą.

Na szczęście mój organizm z glutenem problemu nie ma, więc cieszę się smakiem kaszy jęczmiennej.

Jeśli będziecie przygotowywać to danie, nie zapomnijcie podać go z solidną porcją surówki. U mnie ogórek kiszony i lekka sałatka z zielonych liści szpinaku.

Smacznego !

dyniaikurki

Szybkie danie z dyni i kurek

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 1 cebula 105 g (0,5 WW; 0,1 WBT)
  • 200-230 g kurek (0,7 WW; 0,2 WBT)
  • 200 g dyni (1 WW; 0,2 WBT)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (0,1 WW; 0 WBT)
  • sól (0 WW; 0 WBT)
  • pieprz (0 WW; 0 WBT)
  • orzechy włoskie (garść 30g): 0,4 WW, 1,8 WBT
  • koperek (łyżka 8g): 0 WW; 0 WBT

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy.

2

Kurki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebulki. Dusić do momentu, aż będą miękkie.

3

Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę, udusić w garnku z odrobiną wody. Dynia ma by miękka, ale nie rozpadająca się.

4

Następnie dynię dodać do kurek, wymieszać. Przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

5

Gotowe danie wyłożyć na talerze. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

6

Podawać z kaszą jęczmienną lub inną ulubioną.

Informacja dla diebetyków:

SUMA: całość 2,7 WW; 2,3 WBT

Porcja (całe danie na 2 porcje): 1,3 WW; 1,1 WBT

Wymienniki zostały przeliczone przez ekspertów Diabdis

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ammniam.plMagda GembackaTeawithlemonucherubinowmargot Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość
margot

Uwielbiam takie proste dania , moja mam co ma cukrzyce typu 2 (już bardzo , bardzo długo) świetnie trawi kasze jęczmienna , zauważyłam ,że ona i gryczana najmniej podnoszą cukier we krwi

Magda Gembacka
Gość

Ja też uwielbiam. Siła tkwi w prostocie :-)

ucherubinow
Gość

Pysznie to wygląda! Teraz akurat sezon na dynię, więc wypróbuje przepis :)

Magda Gembacka
Gość

Koniecznie :-)

Teawithlemon
Gość
Teawithlemon

Czy mogłabym wykorzystać kurki mrożone? Jeśli tak to czy wymagają one wcześniejszego rozmnażania ? Pozdrawiam : )

Magda Gembacka
Gość

Tak, oczywiście. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, wystarczy dłużej podsmażyć :-)

trackback

[…] nie sezon, kupuję je często i przygotowuję z nich różne dania – np. zupę kurkową albo szybkie danie z kurek i dyni. No i oczywiście robię pastę fasolowo-kurkową, która wybornie smakuje z dobrym razowym […]