Drukuj

Szybkie danie z dyni i kurek

Rozmiar

Składniki

1 cebula 105 g
200230 g kurek
200 g dyni
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
orzechy włoskie (garść 30g)
koperek (łyżka 8g

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy.
  2. Kurki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebulki. Dusić do momentu, aż będą miękkie.
  3. Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę, udusić w garnku z odrobiną wody. Dynia ma by miękka, ale nie rozpadająca się.
  4. Następnie dynię dodać do kurek, wymieszać. Przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. Gotowe danie wyłożyć na talerze. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
  6. Podawać z kaszą jęczmienną lub inną ulubioną.

Słowa kluczowe : kurki, dynia