Świąteczny pasztet z soczewicy i warzyw
Dzisiaj propozycja świąteczna – pasztet warzywny, z soczewicą, pieczoną cebulą i czosnkiem, bez jajek.
Święta za pasem, a więc czas na propozycje świątecznego menu dla małych i dużych. Dzisiaj propozycja pasztetu z soczewicy. Rok temu też był pasztet z soczewicy, ale tegoroczny jest nieco inny, bo bez jajek. Za to z dodatkiem kaszy jaglanej i ciut innymi przyprawami. A także sposób przygotowywania pasztetu jest nieco inny. Zależało mi na tym, żeby pasztet był stricte roślinny no i myślę, że się udało 🙂
Pasztet można oczywiście dowolnie modyfikować, wzbogacać o inne warzywa i przyprawy.
Świąteczny pasztet z soczewicy i warzyw, bez jajek
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),
4 średnie marchewki,
1 średnia cebula,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),
2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
2 łyżeczki curry,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek
sól,
płatki migdałowe.
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szkl. wody.
- Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody.
- Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze.
- Cebulę w łupinie pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo).
- Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki.
- Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa).
- Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą.
- Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
- Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać płatki migdałowe.
- Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy.
- Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.
Notatki
Zamiast gotować marchewkę na parze i pec cebulę i czosnek można podsmażyć wszystko na patelni na oliwie. Najpierw wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, a gdy ładnie się zezłocą dodać marchew. Smażyć około 5 -7 minut. Potem postępować wg. pezepisu.
Masło orzechowe można pominąć, a zamiast niego dodać 1-2 łyżki oliwy.
Słowa kluczowe: pasztat z soczewicy i warzyw
Madzia , taki mi przepis był potrzebny , bo mam jeden z ciecierzycą z Jadłonomia i mam drugi od Magdy:) , będzie pyszne śniadanie:)
buziaki
Uwielbiam wege pasztety, zapisuję przepis, mam nadzieję, że spodoba się Lu (zawartość jaglanki wskazuje na powodzenie:))
Super pomysł! A co można ewentualnie zastosowac jako zamiennik marchewki, bo na marchewkę uczulenie mamy:(
Ala, mam nadzieję, że będzie Ci smakował 🙂
Mar, mam nadzieję, że będzie Wam smakował 🙂
Ojj pysznie wygląda – spróbujemy 🙂
mam zamiar go jutro popełnić 🙂
czy…czy pominięcie masła orzechowego się drastycznie odbije na smaku? czy mam się zebrać w sobie i gnać po to masło jednak?
no i super, że bez jajek 🙂
jako, że pasztet z soczewicy robimy-robię 🙂 raz w tygodniu, okiem/zębem/kubkami smakowymi eksperta ocenię i dam znać ile gwiazdek mu dajemy
pozdrawiam serdecznie
Aniu, mozna zrobić bez masła orzechowego. Dodaj wtedy trocę więcej oliwy około 2-3 łyżek.
…dajemy ********************************* gwiazdek 🙂
pasztet jest (choć wątpiłam, czy mnie zaskoczy) jednak inny i lepszy od tradycyjnie (z jajkiem czynionego ) – nie wiem, co za tym stoi :/
kasza jaglana…? dla nas jest naprawdę super rozwiązaniem, z uwagi na białkową skazę.
Dzieć wieczorem wchłonął dwie pajdy żytniego chleba pieczonego wczoraj z dziś upieczonym pasztetem 🙂 no nie powiem: urosłam nieco 🙂
teraz mi się zamarzyła wersja pomidorowa takowego pasztetu i tu mam pytanie: z przecierem czy koncentratem…? żeby miał takiego pomidorowego kopa …
serdeczne pozdrowienia dla Autorki, z podziękowaniem za inspiracje nieustające:)
Aniu, dziękuję za tyle gwiazdek 🙂 Cieszę się, że Wam smakuje. A jeśli chodzi o pomidorowy kop to lepiej dodać przecier. W koncentracie jest mało pomdorów :)Pozdrawiam
Upiekłam pasztet wczoraj wieczorem, jadły 3 osoby, zostały smętne resztki:-) Znaczy się smakował bardzo. Ja cebulę i marchewkę poddusiłam na oliwie, a czosnek dałam suszony, bo miałam b. mało czasu. Dziękuję za przepis!
Madziu, ja jestem fanka twoich pomysłów , twoich przepisów , ten pasztet jest bardziej niż znakomity
przepraszam za być może głupie pytanie, ale ile czsu mniej więcej gotować kaszę i soczewicę? (jestem zupełnie zielona w kuchnia, a tym bardziej zdowej kuchni) i ile mniej więcej będzie się piec cebula z czosnkiem? czy po upieczeniu cebulę i czosnek obrać z łupiny przed miksowaniem?
jeszcze raz bardzo przepraszam – zadając takie pytania czuję się jak głupciątko,
ale mimo wszystko mam nadzieję na odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Ala, baardzo mi miło 🙂 No i cieszę się, że pasztet Ci przypasował 🙂 Pozdrawiam
Marysiu, nie przepraszaj. Kto pyta nie błądzi 🙂 Co do czasu gotowania kaszy i soczewicy to jest to około 15-20 minut. Najlepiej po prostu sprawdzić, czy kasza i soczewica są miękkie i czy wchłonęły wodę. A jeśli chodzi o czosnek i cebulę to też najlepiej sprawdzić, czy są miękkie. Czas pieczenia około 20-30 minut. Czosnek upiecze się trochę wcześniej, koło 15 minut. No i oczywiście po upieczeniu wszystko należy obrać z łupin 🙂 Pozdrawiam
Czy w przepisie można użyć soczewice czarną?
Gosiu, myślę, że można zrobić pasztet i z czarna soczewicą, z tym, że pewnie kolor pasztetu będzie nieciekawy.
Magdo! to niesamowite! Na ogól mam dwie lewe ręce w kuchni i cokolwiek zrobię raczej nie smakuje mojemu mężowi. I już jak robiłam pasztet to pytał czemu nie będzie w nim mięsa… ale jak go upiekłam to zjadł prawie od razu pół blaszki 🙂 bardzo dziękujemy za twój blog i przepis 🙂 🙂
pozdrawiamy serdecznie!
Marysiu, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂