Surówka z kapusty pekińskiej z sezamem i awokado

Dzisiaj mam dla Was przepis na prostą surówkę, pełną witamin, błonnika i innych cennych wartości. Nie zawiera ona oleju, zamiast niego dodałam awokado i sezam.

Bardzo często robię surówki z kapusty pekińskiej, bo po pierwsze – bardzo lubią ją moje dzieci, a po drugie – to dobre źródło wapnia. Gdy ją kupuję zawsze wybieram małe i jak najbardziej zielone okazy.

A Wy lubicie kapustę pekińską ?

surowka2

Surówka z kapusty pekińskiej z sezamem

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
  • 1/2 szklanki dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła
  • 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 duży ogórek gruntowy lub dwa mniejsze,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2-3 łyżeczki jasnego sezamu lekko podprażonego,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

1

Do dużej miski włożyć kapustę pekińską, kiełki, szczypiorek, pokrojone w plasterki ogórki i rzodkiewki (obrać tylko ogórki).

2

Z awokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski razem z sezamem.

3

Całość delikatnie wymieszać.

4

Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

5

Od razu podawać.

 

surowka

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

17
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Magda GembackaDanuta BaginskiAnitamargotmarci Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość
margot

Bardzo lubimy , np taka ulubiona surówka z czosnkiem i śliwkami suszonymi jest z kapusty pekińskiej

A z awokado to już mi się podoba :)

marci
Gość
marci

Do wypróbowania.
Proszę mi powiedzieć, jak o tej porze wybierać awokado, aby było smaczne? Kupuję i kupuję i albo przedojrzałe (mimo, że nie jest bardzo miękkie i ma żółty miąższ pod pestką) albo nie chce dojrzeć.
Już nie mam nerwów do awokado;)
P.S. Kiedy książka?

Magda Gembacka
Gość

Oj tak, to prawda, że teraz ciężko kupić dobre awokado. Z moja mamą zauważyłyśmy, że w większości przypadków dobre jest awokado o gładkiej skórce i kształcie gruszki ( jedna strona awokado jest taka bardziej wydłużona) :-)
A książka będzie w październiku 2016 :-)

margot
Gość
margot

Magda jaka książka ? Ja nic nie wiem , kucharska , o żywieniu dzieci?

Magda Gembacka
Gość

Alcia, w końcu udało mi się napisać książkę :-) To książka kucharska o zdrowym roślinnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie taka jak sobie założyłam, czyli piękna, pyszna i praktyczna :) Premiera w październiku.

Magda Gembacka
Gość

I nie jest to książka o żywieniu dzieci :-)

margot
Gość
margot

hip hip hura , ja już ja zamawiam , będzie dostępna np. w Empiku ? Czy jakoś wysyłkowo u ciebie?

Magda Gembacka
Gość

Bardzo się cieszę Ala :-) Książka będzie dostępna w Empiku i innych księgarniach w całej Polsce :-)

margot
Gość
margot

Nie wiem jak wytrzymam do października :D To jest dla mnie jedna z najbardziej wyczekiwanych książek , naprawie . Jeszcze mogłaby Aśka z Sojaturobie napisać i Iwona z Smakoterapi i byłabym w raju :D Madzia uwielbiam ciebie i takie dobre wiadomości :)

Magda Gembacka
Gość

Alcia – dziękuję. Jest mi baardzo miło czytać takie słowa (aż się zaczerwieniłalm). Mam nadzieję, że moja książka spełni twoje oczekiwania :) A z tego co wiem to Asia chyba pisze książkę, tak kiedyś pisała na blogu swoim.

margot
Gość
margot

:) Na bank spełni No z Asią to trudniejsza sprawa , bo ona pisała , owszem , ale jakoś zawiesiła to teraz w próżni , a teraz jak jest z nimi jeszcze malutka to pewnie czasu nie ma. Iwonka tez kiedyś obiecała , ale to było dawno , dawno temu i chyba już nic z tego , niestety

Magda Gembacka
Gość

Aaaa to Asia urodzila córkę. Nic nie wiedziałam. Dlatego tak zamilkła. Mam nadzieję, że znajdzie jeszcze czas na blogowanie, bo ma talen do gotowania :-)

Anita
Gość
Anita

Dzień dobry,
czy do takiej sałatki pasuje jakiś sos?? Ponieważ nie lubię takich “suchych sałatek”.

Magda Gembacka
Gość

Nie jest sucha, ale można zrobić lekki winegrett ewentualnie.

Anita
Gość
Anita

Dziękuję za odpowiedź ☺

Danuta Baginski
Gość
Danuta Baginski

A jak ja dostać w USA bo tu mieszkam a przepisy mi się podobają

Magda Gembacka
Gość

Niestety nie wiem :-)