Surówka z kapusty pekińskiej z sezamem i awokado
Dzisiaj mam dla Was przepis na prostą surówkę, pełną witamin, błonnika i innych cennych wartości. Nie zawiera ona oleju, zamiast niego dodałam awokado i sezam.
Bardzo często robię surówki z kapusty pekińskiej, bo po pierwsze – bardzo lubią ją moje dzieci, a po drugie – to dobre źródło wapnia. Gdy ją kupuję zawsze wybieram małe i jak najbardziej zielone okazy.
A Wy lubicie kapustę pekińską ?
DrukujSurówka z kapusty pekińskiej z sezamem i awokado
Składniki
3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
1/2 szklanki dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła
3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
1 duży ogórek gruntowy lub dwa mniejsze,
3–4 rzodkiewki,
1 dojrzałe awokado,
2–3 łyżeczki jasnego sezamu lekko podprażonego,
1–2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Do dużej miski włożyć kapustę pekińską, kiełki, szczypiorek, pokrojone w plasterki ogórki i rzodkiewki (obrać tylko ogórki).
- Z awokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski razem z sezamem.
- Całość delikatnie wymieszać.
Bardzo lubimy , np taka ulubiona surówka z czosnkiem i śliwkami suszonymi jest z kapusty pekińskiej
A z awokado to już mi się podoba 🙂
Do wypróbowania.
Proszę mi powiedzieć, jak o tej porze wybierać awokado, aby było smaczne? Kupuję i kupuję i albo przedojrzałe (mimo, że nie jest bardzo miękkie i ma żółty miąższ pod pestką) albo nie chce dojrzeć.
Już nie mam nerwów do awokado;)
P.S. Kiedy książka?
Oj tak, to prawda, że teraz ciężko kupić dobre awokado. Z moja mamą zauważyłyśmy, że w większości przypadków dobre jest awokado o gładkiej skórce i kształcie gruszki ( jedna strona awokado jest taka bardziej wydłużona) 🙂
A książka będzie w październiku 2016 🙂
Magda jaka książka ? Ja nic nie wiem , kucharska , o żywieniu dzieci?
Alcia, w końcu udało mi się napisać książkę 🙂 To książka kucharska o zdrowym roślinnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie taka jak sobie założyłam, czyli piękna, pyszna i praktyczna 🙂 Premiera w październiku.
I nie jest to książka o żywieniu dzieci 🙂
hip hip hura , ja już ja zamawiam , będzie dostępna np. w Empiku ? Czy jakoś wysyłkowo u ciebie?
Bardzo się cieszę Ala 🙂 Książka będzie dostępna w Empiku i innych księgarniach w całej Polsce 🙂
Nie wiem jak wytrzymam do października 😀 To jest dla mnie jedna z najbardziej wyczekiwanych książek , naprawie . Jeszcze mogłaby Aśka z Sojaturobie napisać i Iwona z Smakoterapi i byłabym w raju 😀 Madzia uwielbiam ciebie i takie dobre wiadomości 🙂
Alcia – dziękuję. Jest mi baardzo miło czytać takie słowa (aż się zaczerwieniłalm). Mam nadzieję, że moja książka spełni twoje oczekiwania 🙂 A z tego co wiem to Asia chyba pisze książkę, tak kiedyś pisała na blogu swoim.
🙂 Na bank spełni No z Asią to trudniejsza sprawa , bo ona pisała , owszem , ale jakoś zawiesiła to teraz w próżni , a teraz jak jest z nimi jeszcze malutka to pewnie czasu nie ma. Iwonka tez kiedyś obiecała , ale to było dawno , dawno temu i chyba już nic z tego , niestety
Aaaa to Asia urodzila córkę. Nic nie wiedziałam. Dlatego tak zamilkła. Mam nadzieję, że znajdzie jeszcze czas na blogowanie, bo ma talen do gotowania 🙂
Dzień dobry,
czy do takiej sałatki pasuje jakiś sos?? Ponieważ nie lubię takich „suchych sałatek”.
Nie jest sucha, ale można zrobić lekki winegrett ewentualnie.
Dziękuję za odpowiedź ☺
A jak ja dostać w USA bo tu mieszkam a przepisy mi się podobają
Niestety nie wiem 🙂