Sos warzywny ze świeżych pomidorów, papryki i cukinii
Sos warzywny, łagodny, lekko słodki, z paprykową nutą. Świetny do makaronu, kaszy, czy ryżu.
Dzisiaj dzielę się z wami przepisem nasz ulubiony sos warzywny, który po raz pierwszy zrobił Kacprowy Tata i od tamtej pory gości u nas często, zwykle z razowym makaronem. Jest pyszny, bardzo prosty i szybki do przygotowania. Musicie koniecznie spróbować 🙂
Można zrobić go też w większej ilości i zamknąć w słoikach, zawekować i aby mieć gotowy sosik na ziemię.
Jeśli przygotujecie ten sos, koniecznie dajcie znać, jak Wam smakował. Podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie. Będzie mi bardzo miło.
Tymczasem ściskam Was i smacznego !
DrukujSos warzywny ze świeżych pomidorów, papryki i cukinii
Składniki
4 średnie pomidory np. malinowe,
1 czerwona papryka,
1 mała cukinia (zielona lub żółta),
1 średnia cebula,
1–2 ząbki czosnku,
sól.
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2-3 łyżkach oliwy.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć około 5-7 minut. Potem dodać cukinię, a po chwili także pokrojone pomidory.
- Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Następnie zmiksować je na gładki sos, do smaku doprawić solą.
- Podawać z makaronem razowym, komosą ryżową, brązowym ryżem czy z kaszą.
Notatki
- Jeśli sos byłby zbyt kwaśni można dodać do niego odrobinę cukru trzcinowego.
- Sos można doprawić jeszcze np. oregano, bazylią lub tymiankiem.
- Można dodać do niego też coś ostrego np. chilli.
Witaj, od niedawna przyglądam się Twoim przepisom i jestem zachwycona! Obecnie na etapie miksowania kaszy jaglanej z jabłkiem:) Dzisiejszy sos jest boski w swej prostocie i już dziś go zjem! Pozdrawiam ciepło!
Witam! super przepisy/ Mam pytanie czy ten sos nadaje się do słoików na zime?
Eseska, myślę, że spokojnie można, trzeba tylko go zapasteryzować 🙂
Mama Pisze, dziękuję i cieszę się niezmiernie, że blog się podoba 🙂 Również pozdrawiam ciepło 🙂
[…] https://ammniam.pl/sos-warzywny-ze-swiezych-pomidorow-papryki-i-cukinii/ […]
Pani Magdo. Śledzę Pani blog już od prawie dwóch lat. Nie jestem wegetarianką, mój dwuletni synek chętnie je mięso, jednak Pani dania często goszczą na naszym stole. Przyznam, że dzięki temu blogowi świadomie przygotowuję posiłki dla mojej rodziny. Niektóre przepisy przypadają do gustu moim mężczyznom inne mniej, ale ciągle próbujemy nowych dań. Dzięki temu mój syn od małego chętnie zjada wszystkie kasze, uwielbia owsiankę w wielu wariantach smakowych. Dzięki Pani blogowi sama wymyślam nowe dania a gotowanie stało się przyjemniejsze. Czekam na więcej przepisów i pozdrawiam.
Asiu, bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło czytając takie słowa. To bardzo motywuje do dalszego blogowania. Już niebawem wracam z nowymi przepisami 🙂 Pozdrawiam ciepło.
Mimo,że wszyscy lubimy warzywa (a dzieci szczególnie), to nie posmakował nam ten sos. Jest bardzo mdły, nawet po przyprawieniu. Szkoda, bo wyglądał i zapowiadał się smakowicie 🙁
Nasze dzieciaki uwielbiają takie sosy. Ważne żeby były jakieś fajne kluski :). Można w ten sposób przemycić trochę witamin.
właśnie zabieram sie za ten sos
czy cukinie uzć w całości czy wydrążyć środek?
Ewo, jeśli cukinie mają dużo pestek w środku to można się ich pozbyć 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis! Zrobiłam pierwszy raz i od razu sukces! Wcinaliśmy wszyscy z zadowoleniem, smakowało pysznie a mi serce rośnie na myśl, że tyle zdrowych warzyw zajadała moja wybredna córcia :)))
Natalio, cieszę się, że Wam smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie
[…] na sos znajdziecie dokładnie tu. Można podawać z ryżem, makaronem lub […]
Ja Twój sos zamykam w słoiki na zimę i wykorzystuję do spagetii, rodzina się zajada a ja się cieszę że jedzą zdrowo bez żadnej chemii. Dziękuję za przepis i Pozdrawiam
Bardzo proszę. Wspaniałe wiadomości. Niezmiernie się cieszę, że sos cieszy się takim powodzeniem 🙂