fbpx Drukuj

Sos warzywny ze świeżych pomidorów, papryki i cukinii

sos warzywny

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

4 średnie pomidory np. malinowe,
1 czerwona papryka,
1 mała cukinia (zielona lub żółta),
1 średnia cebula,
12 ząbki czosnku,
sól.

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2-3 łyżkach oliwy.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć około 5-7 minut. Potem dodać cukinię, a po chwili także pokrojone pomidory.
  3. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Następnie zmiksować je na gładki sos, do smaku doprawić solą.
  5. Podawać z makaronem razowym, komosą ryżową, brązowym ryżem czy z kaszą.

Notatki

  1. Jeśli sos byłby zbyt kwaśni można dodać do niego odrobinę cukru trzcinowego.
  2. Sos można doprawić jeszcze np. oregano, bazylią lub tymiankiem.
  3. Można dodać do niego też coś ostrego np. chilli.
16
0
Would love your thoughts, please comment.x