Słodki zielony koktajl z dużą dawką antyoksydantów
Zielony koktajl towarzyszy nam każdego dnia. Nawet wtedy, gdy na dworze robi się chłodniej. To świetna dawka błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów podana w łatwo przyswajalnej formie.
Taki koktajl przygotowuję zazwyczaj rano i serwuję całej rodzinie. Po nim jest śniadanie -jesienią i zimą koniecznie ciepłe.
Koktajl, który dzisiaj Wam prezentuję składa się m.in. z bardzo zdrowych zielonych warzyw krzyżowych (kapusty bok choy, brokułów i rukoli), które zawierają fitozwiązki o silnym działaniu antynowotworowym. W połączeniu z owocami tworzą słodką, pyszną kompozycję na którą skuszą się nawet dzieci. Pijmy zatem na zdrowie 🙂
Drukuj
Słodki zielony koktajl z dużą dawką antyoksydantów
Składniki
1 szklanka posiekanej kapusty bok choy
garść rukoli
1 różyczka brokuła (25–30 g)
1 średnio dojrzały banan
1,5-2 szklanki winogron
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do blendera kielichowego i zmiksować na gładki koktajl.
Notatki
Kapustę bok choy można zastąpić jarmużem. <br>
Warto do koktajlu dodać nieco zmielonego siemienia lnianego, aby wzbogacić go o kwast tłuszczowe Omega 3.
Słowa kluczowe: Słodki zielony koktajl, dawka antyoksydantów
Tez uwielbiam koktajle, tylko nie mam czym ich robić. Masz jakieś sposoby, które umożliwiają zrobienie takiej pyszności bez wyciskarki? Czy trzeba zainwestować w wyciskarkę?
Takie koktajle robi się bez wyciskarki, przy użyciu blendera kielichowego. Nie trzeba kupować najdroższego, na rynku jest coraz więcej tańszych, ale dobrej jakości produktów tego typu 🙂