fbpx Drukuj

Serek migdałowy na słodko – pomysł na pysznie letnie śniadanie

serek migdałowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka migdałów
1 żółty banan
12 łyżki jogurtu roślinnego np. sojowego lub kokosowego
12 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)

Dodatki: świeże sezonowe owoce np. maliny, jagody, borówki, jeżyny
świeże zioła: mięta, bazylia lub melisa

Przygotowanie

  1. Migdały zalać wodą, tak aby wszystkie były nią przykryte, wlać 2 łyżki soku z cytryny i moczyć przez 12 godzin.
  2. Następnie migdały obrać ze skórki, włożyć do miski, dodać banana i pozostałe składniki, zmiksować blenderem ręcznym na gładki serek.
  3. Do smaku przyprawić sokiem z cytryny, wanilią, cynamonem i kardamonem.
  4. Gotowym serkiem posmarować ciepłe razowe grzanki, na wierzchu ułożyć ulubione świeże owoce i od razu zjeść.
  5. Serek można zrobić również z papki migdałowej, która została po zrobieniu domowego migdałowego mleka. Jest dosyć sucha, więc można wtedy dodać do niej więcej jogurtu.
6
0
Would love your thoughts, please comment.x