Sałatka z pomidorków koktajlowych, moreli i awokado
Kto zagląda na Am mniam pewnie wie, że uwielbiamy sałatki. Ich cechą charakterystyczną jest prostota i dressingowy minimalizm. Na blogu była już m.in. sałatka meksykańska z fasolą i papryką, sałatka z pomidorami i fasolką szparagową, czy brokułowa z ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną sałatkę – tym razem z soczystymi pomidorami, maślanym awokado i słodkimi morelami.
Lubię podawać ją na listkach sałaty, morele zamieniać na mango lub brzoskwinie, kolendrę na bazylię lub miętę, a dla pikantności dodać nieco papryczki jalapeno. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych wersji. Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowała 🙂
DrukujSałatka z pomidorków koktajlowych, moreli i awokado
Składniki
Powiększ
10 – 15 pomidorków koktajlowych,
1 awokado,
1/2 czerwonej cebuli,
2–3 morele,
sok z cytryny
świeża kolendra
oliwa z oliwek
kilka listków sałaty rzymskiej,
szczypta soli.
Przygotowanie
- Pomidorki pokroić w połówki, obrane awokado, morele i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wlać odrobinę oliwy.
- Wszystko razem wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.
- Podawać na listkach sałaty rzymskiej.