Prosta i pyszna sałatka z pieczonego kalafiora

Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony sposób na pieczony kalafior. Jest to bardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka.

Bardzo smakuje mi połączenie pieczonego kalafiora z natką pietruszki i lekko podpieczonymi orzechami laskowymi. Tylko kilka prostych składników, a efekt jest fantastyczny.
 Można oczywiście zrobić wersję bardziej rozbudowaną sałatki – dodać pieczone pomidorki koktajlowe, albo paprykę, komosę ryżową, albo ryż. Zachęcam Was do zrobienia swojej własnej wersji :)

 

kalafior_pieczony3

 

Sałatka z pieczonego kalafiora

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 kalafior (około 1 kg) podzielony na mniejsze części,
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju ryżowego, rzepakowego lub kokosowego (rozpuszczonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • lekko podpieczone orzechy laskowe

Przygotowanie

1

W misce wymieszać olej z sokiem z cytryny.

2

Następnie włożyć do miski kalafior i wymieszać z powstałą mieszaniną, tak aby każdy kawałek był nią pokryty.

3

Tak przygotowane kawałki przełożyć na blachę do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C.

4

Piec około 35-40 minut (do momentu, aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony), od czasu do czasu mieszając.

5

5 minut przed końcem pieczenia do kalafiora dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

6

Upieczony kalafior przełożyć do miski, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i orzechami laskowymi. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.

pieczony_kalafior

Spróbuj również

  • Jak tylko znudzi mi się kalafior z bułką to biorę się za Twój przepis, bo jeszcze żaden mnie nigdy nie zawiódł, a zdjęcia są przepiękne! :)

  • jadam jak najczęściej, jest sezon to korzystam, a w smaku pieczonego kalafiora po prostu się zakochałam :) zazwyczaj polewam tahini, ale koniecznie spróbuję też z kawałkami orzechów :)

  • Magda Gembacka

    Ja też kocham pieczony kalafior miłością wielką :)

  • Magda Gembacka

    Dziękuje Klaudio za miłe słowa. Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać, czy Ci smakował ten kalafior :) Pozdrawiam

  • Gosia

    Dzień dobry! Chciałam się zapytać o olej którego używamy w tym przepisie do pieczenia. Czy olej kokosowy będzie ok ? Po przeczytaniu książki “Cud oleju kokosowego” staram się nie używać innych tłuszczy (oprócz oleju kokosowego i coraz rzadziej masła klarowanego) do smażenia/pieczenia. Czasami zdarza mi się użyć oliwy z oliwek. Jak to jest z tym olejem kokosowym z punktu widzenia weganina? Jeść go czy nie jeść ?

  • Magda Gembacka

    Cześć Gosiu, jak najbardziej możesz użyć w tym przepisie oleju kokosowego. On rzeczywiście najlepiej ze wszystkich nadaje się do pieczenia i smażenia, bo najlepiej znosi wysoką temperaturę ( jest tłuszczem nasyconym). Z uwagi na to, że jest to tłuszcz nasycony, nie powinno być go w diecie za dużo. W przepisie jest olej ryżowy lub rzepakowy ( które są tłuszczami jednonienasyconymi) i jeśli temperatura nie przekracza 200 C można ich używać.

  • Kate

    Czy orzechy laskowe można zastąpić orzechami włoskimi?

  • Tak, można jak najbardziej :-)

  • Kate

    Zrobiłam, jest przepyszna! :)

  • Super. Cieszę się, że smakowała :-)