fbpx Drukuj

Sałatka z pieczonego kalafiora

sałatka z pieczonego kalafiora

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 kalafior (około 1 kg) podzielony na mniejsze części,
2 łyżki dobrej jakości oleju ryżowego, rzepakowego lub kokosowego (rozpuszczonego)
23 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki
lekko podpieczone orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać olej z sokiem z cytryny.
  2. Następnie włożyć do miski kalafior i wymieszać z powstałą mieszaniną, tak aby każdy kawałek był nią pokryty.
  3. Tak przygotowane kawałki przełożyć na blachę do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C.
  4. Piec około 35-40 minut (do momentu, aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony), od czasu do czasu mieszając.
    5 minut przed końcem pieczenia do kalafiora dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
  5. Upieczony kalafior przełożyć do miski, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i orzechami laskowymi.
  6. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: pieczony kalafior

10
0
Would love your thoughts, please comment.x