Zimowa sałatka z jarmużem, pomelo i pistacjami
To jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Jest bardzo prosta do przygotowania, sycąca i pyszna po prostu.
Nie wiem jak wy, ale ja nawet zimą mam ochotę na świeże sałatki z surowych warzyw, koniecznie z jakimiś zielonymi liśćmi. Bez nich źle się czuję. Dlatego przygotowuję je codziennie. A jeśli nie zrobię takiej sałatki to przynajmniej zielony smoothie. Porcja zieloności musi być:-)
Mam nadzieję, że skusicie się na taką sałatkę i będzie wam smakować 🙂 Proporcje między poszczególnymi składnikami możecie dowolnie modyfikować. Ja lubię dużo szczypiorku i pistacji. Pomelo możecie zamienić na pomarańczę albo czerwonego grejpfruta. I pamiętajcie, że jarmuż lubi pieszczoty 😉 Aby był miękki i kruchy na surowo, trzeba go wyściskać i pougniatać kilka minut. Można go również zblanszować.
Smacznego !
Ps. A przy okazji chciałam was zaprosić na warsztaty kulinarne – Zimowa kuchnia dla zapracowanych, które odbędą się już 4 lutego w Warszawie w Studio Małe Przyjemności. Przygotujemy wyśmienite dania i porozmawiamy o tym jak gotować zimą, żeby było pysznie, zdrowo i szybko 🙂 Serdecznie zapraszam i do zobaczenia. Po więcej infomracji i bilety zapraszam tu (klik).
Zimowa sałatka z jarmużem, pomelo i pistacjami
Składniki
2 szklanki posiekanego jarmużu, pozbawionego twardych łodyżek i nerwów
1–1,5 szklanki obranego i pokrojonego w mniejsze części pomelo
2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki obranych i pokrojonych w połówki pistacji (najlepiej niesolonych)
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie
- Jarmuż włożyć do dużej miski, wlać 1 łyżeczkę oliwy i za pomocą dłoni ugniatać i masować jarmuż, mieszając go jednocześnie z oliwą przez około 1-2 minuty.
- Następnie dodać do miski pozostałe składniki. Całość wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: jarmuż, pomelo, awokado, pistacje