Drukuj

Zimowa sałatka z jarmużem, pomelo i pistacjami

Rozmiar

Składniki

2 szklanki posiekanego jarmużu, pozbawionego twardych łodyżek i nerwów
11,5 szklanki obranego i pokrojonego w mniejsze części pomelo
23 łyżki posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki obranych i pokrojonych w połówki pistacji (najlepiej niesolonych)
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Jarmuż włożyć do dużej miski, wlać 1 łyżeczkę oliwy i za pomocą dłoni ugniatać i masować jarmuż, mieszając go jednocześnie z oliwą przez około 1-2 minuty.
  2. Następnie dodać do miski pozostałe składniki. Całość wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Słowa kluczowe : jarmuż, pomelo, awokado, pistacje