Sałatka z bobu i buraków z dressingiem od Nigela Slatera
Zapraszam Was po przepis na pyszną sałatkę z bobu i buraków z dressingiem ziołowo-musztardowym, na który natknęłam się w książce Nigela Slatera „Zielona uczta”.
Bardzo lubię Nigela i jego kuchnię, a jego książka „Zielona uczta” bardzo przypadła mi do gustu. Znajdziecie w niej mnóstwo lekkich przepisów na wiosnę i lato z warzywami w roli głównej. Nie wszystkie przepisy są wegańskie czy wegetariańskie, ale bardzo prosto można je na takie zmodyfikować.
Zrobiłam ostatnio z tej książki pieczoną paprykę z ciecierzycą (w oryginale była fasola, ale akurat nie miałam) i dressingiem ziołowo-musztardowym. Niesamowicie proste danie, a smak fantastyczny. Zniknęło w mgnieniu oka. Zostało tylko nieco dressingu, który postanowiłam połączyć z bobem i pieczonymi burakami, dodałam do tego jeszcze nieco czosnku, wędzonej papryki i soli. W ten sposób powstała rewelacyjna sałatka. Dzielę się z Wami przepisem na nią. Może i Wam zasmakuje.
Smacznego !
Sałatka z bobu i buraków z dressingiem od Nigela Slatera
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
4 małe upieczone buraki (po obraniu 330 g)
1–2 ząbki czosnku
40 g korniszonów (użyłam mini korniszonów)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sólo, pieprz do smaku.
Dressing Nigela Slatera:
30 g listków bazylii
10 g listków mięty
100 g oliwy
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka octu sherry
szczypta soli
Przygotowanie
- Bazylię i miętę zmiksować blenderem z musztardą, oliwą i octem. Odstawić.
- Upieczone i obrane buraki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać bób, pokrojone drobno korniszony, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 2-3 łyżki dressingu.
- Całość dokładnie wymieszać.
- W razie potrzeby dodać więcej dressingu i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżą bagietką, ciabiattą lub kromką razowego chleba.
Do reszty sosu, który Wam zostanie, dodajcie nieco korniszonów i zjedzcie w towarzystwie pieczonej papryki i fasoli czy ciecierzycy. Pycha !
Słowa kluczowe: bób, buraki