Sałatka z bobu i buraków z dressingiem od Nigela Slatera
Autor:Magda
Porcja:3-41x
Powiększ
Składniki
3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 małe upieczone buraki (po obraniu 330 g) 1–2 ząbki czosnku 40 g korniszonów (użyłam mini korniszonów) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sólo, pieprz do smaku.
Dressing Nigela Slatera:
30 g listków bazylii 10 g listków mięty 100 g oliwy 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu sherry
szczypta soli
Przygotowanie
Bazylię i miętę zmiksować blenderem z musztardą, oliwą i octem. Odstawić.
Upieczone i obrane buraki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać bób, pokrojone drobno korniszony, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 2-3 łyżki dressingu.
Całość dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby dodać więcej dressingu i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżą bagietką, ciabiattą lub kromką razowego chleba.
Do reszty sosu, który Wam zostanie, dodajcie nieco korniszonów i zjedzcie w towarzystwie pieczonej papryki i fasoli czy ciecierzycy. Pycha !