ciasto

Słodkie dzieciństwo bez cukru i ciasto marchewkowe

Share Button

Wata cukrowa w zoo, niezapomniane pączki babci Marysi, poranne kakao na pobudkę przyniesione przez mamę do łóżka, guma do żucia Donald z obrazkami i czekolada ukryta starannie przed bratem w tajemnej skrytce. Oto słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Dziś, mimo, że już nieco więksi, nadal na samą myśl o serniczku, szarlotce, czy tiramisu cieknie nam ślina. Jak tu obejść się bez tych słodkości i nie podzielić się nimi z dziećmi? Czy nasze pociechy nie jedząc słodyczy coś utracą?

lizak

Nie, absolutnie nie utracą niczego, a wręcz przeciwnie zyskają bardzo wiele.
Cukier rafinowany (sacharoza) to czysta substancja chemiczna, bez żadnych wartości, która szkodzi każdemu, dorosłym i dzieciom. Cukier pozbawia organizm wielu witamin i minerałów m.in. witamin z grupy B, cynku, wapnia, fosforu, magnezu, obciąża trzustkę, układ trawienny, osłabia odporność. Regularne i częste spożywanie dużej ilości cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, otyłości, cukrzycy, kandydozy, chorób układu krwionośnego. Ponadto skutkiem nadużywania cukru jest nerwowość, brak energii, zaburza koncentracji i jasnego myślenia.

Dzieci, które jedzą duże ilości cukru oprócz tego, że są narażone na próchnicę, nadwagę, i słabe kości, częściej chorują, nie mają apetytu, są nerwowe i kapryśne. W diecie dziecka cukru należy unikać jak najdłużej, a przynajmniej do 3 roku życia. Wszystko po to, aby ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, a układy trawienny i odpornościowy uczynić sprawnymi i silnymi.

Nie dziwi fakt, że w diecie przeciętnego człowieka, także dziecka cukru jest zdecydowanie za dużo. Dodaję się go przecież przktycznie do wszystkiego. Cukier można znaleźć (i to w znacznych ilościach) nie tylko w słodyczach, ale również w lekach, pastach do zębów, pieczywie, płatkach śniadaniowych, keczupie, czy warzywach w puszce. Bardzo często  jest obecny również w pożywieniu przeznaczonym dla dzieci (w kaszkach, daniach w słoiku, soczkach itp.). Często ukryty pod innymi nazwami. Warto zatem czytać  etykiety i zdecydowanie ograniczyć cukier w menu całej rodziny, a wsztstkim wyjdzie to na zdrowie.

Dzieciństwo, czy w ogóle życie bez cukru,  wcale nie jest gorzkie. A oto dowód, pyszne ciasto marchewkowe :-)

ciasto
Ciasto marchewkowe

Ciasto dla maluszka po 16/18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
400 g marchwi, startej na drobnych oczkach,
250 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych),
200 ml wody lub mleka roślinnego,
400 g mąki orkiszowej (typ 2000 lub 1850),
5 jajek,
200 ml oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego oleinowego (wszystkie rodzaje powinny być nierafinowane),
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu,
1 łyżeczka zmielonych goździków,

1 łyżeczka zmielonego anyżku,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

Rodzynki zalać 200 ml ciepłej wody lub mleka  (jeśli są to rodzynki nieekologiczne należy je najpierw sparzyć wrzątkiem) i chwilę poczekać aż zmiękną. W tym czasie wysmarować tortownicę o średnicy 26 cm masłem i oprószyć mąką. Namoczone rodzynki zmiksować wraz z wodą blenderem na papkę, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Po chwili dodać olej i ponownie wymieszać.

Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, przesiać i dodać do jajek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać marchew i delikatnie wymieszać  łyżką. Gdyby ciasto było za gęste dodać ciut wody lub mleka roślinnego. Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C° . Piec ok. 1 godziny.

Smacznego!

Zobacz również:

  • http://Stronawww pati

    Dzis testowalismy przepis, pyszne ciasto! :)

  • Magdalena

    Cieszę się, że smakuje :-)

  • http://stronawww Agnieszka

    Fajny pomysł na ciasto bez cukru. Moje wyszło trochę za wilgotne, ale to może przez mąkę. Orkiszową miałam tylko 750
    Ale i tak pyszne i do powtórki :)
    Dzięki za przepis

  • http://Stronawww dzieckoziemi

    Wieczorem mnie naszło na pieczenie i na weekend mamy ciacho. :) Przepis wart powtórzenia, mniam, mniam.

  • http://Stronawww atu

    Zastanawiam sie, jak je przerobic na tort? Moj synek bedzie mial za niecaly miesiac pierwsze urodziny i juz od jakiegos czasu zastanawiam sie nad ‚zdrowym’ i pysnym tortem urodzinowym :). Moze ktos mnie zainspiruje?

  • Magdalena

    Do atu: można upiec w tortownicy i przełożyć konfiturą bez cukru i kremem migdałowym (przepis taki jak w babeczkach owocowych tylko trzeba zrobić większą ). A może coś takiego http://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/ tylko truskawki zastąpić innymi sezonowymi owocami np. brzoskwiniami, malinami. No i można pominąć tą warstwę z awokado, a udekorować ciasto kremem migdałowym.

  • http://Stronawww atu

    Dziekuje bardzo za inspiracje. Bedziemy probowac. Jesli wyjdzie cos dobrego zdam relacje. Moze ze zdjeciem? ;)

  • Magdalena

    Atu, no pewnie. Czekam z niecierpliwością :-)

  • http://Stronawww kwasia84

    można zastąpić ten olej oliwa z oliwek??

  • Magdalena

    Kwasia, tak oczywiście (muszę to dpoisać :-)

  • http://Stronawww magjak

    zastraszająca ilość oleju:-) znalazłam podobne przepisy i w nich jest tylko szklanka. ja niestety musiałam dodać więcej, ale następnym razem wolę dać mniej mąki i mniej oleju. można zamiast oleju dodać trochę wody? rozumiem, ze blendujemy odsączone rodzynki – ja tak zrobiłam. zobaczymy jak wyjdzie, właśnie siedzi w piekarniku.

  • Magdalena

    Magjak, tak zbyt dużo tam oleju. Wkradła się pomyłka :-) Tam powinno być 200 ml oleju. Rodzynki miksujemy razem z wodą,w której się moczyły. Zamiast wody można dać jakieś mleko roślinne. Gdyby ciasto było za gęste, można dolać nieco wody, czy mleka :-) Bardzo przepraszam za ten błąd.

  • http://Stronawww magjak

    o, to dobrze myślałam. ale i tak wyszło bardzo fajne, więc następnym razem będzie super:-) mało słodkie, ale ja tak lubię i mojemu synkowi też smakowało. o widzę, że zmieniłaś też ilość proszku i sody. ja nie lubię tego posmaku sody w cieście, a co by było gdyby nie dodać sody, za mało wyrośnie, będzie zakalec? można zostać przy 2 łyżeczkach proszku do pieczenia bez sody?

  • http://Stronawww As

    No właśnie a tak się dziwiłam, że wszyscy robili i było super…
    Ja swój komentarz napisałam tu http://ammniam.blogspot.com/2010/09/sodkie-dziecinstwo-bez-cukru-i-ciasto.html ale to chyba nieaktualny adres więc go przeklejam (oczywiście dotyczy przepisu sprzed zmiany):

    Zrobiłam to ciasto. Jak zwykle za pierwszym razem precyzyjnie z przepisem. Podzielę się moim subiektywnym (podkreślam) odczuciem (mam nadzieję bez urazy).
    Wyszło bardzo mokro-tłuste. Poza tym ilość proszku i sody jak dla mnie jest nie do zaakceptowania. Aż piekło w język. Dziecku nawet nie dałam. Połowa poszła „dla kurek”. Dałabym zdecydowanie mniej oleju (może szklankę) i połowę spulchniaczy – choć nie wiem czy wtedy wyrośnie.
    Bardzo lubię ciasto marchewkowe i często jadam choć sama piekłam je pierwszy raz. Przestudiuję inne przepisy i dopracuję „swoje proporcje”.

  • http://Stronawww Ines

    Coś napisałam nie tak, że komentarz się nie pojawił? Czy awaria techniczna?

  • Magdalena

    Ines, przeoczenie :) Już jest :-)

  • http://Stronawww Ula

    A ja zrobiłam wszystko jak w przepisie z wyjątkiem mąki,bo nie znalazłam takiej.Dałam zatem mąkę pszenną pełnoziarnistą-taką akurat miałam w domu.Ciasto wyrosło pięknie ,ale kilka minut po wyjęciu z piekarnika klapło. :( A szkoda bo mimo wszystko spróbowałam i w smaku było rewelacyjne-no ale zakalec i musiałam wyrzucić.

  • http://Stronawww U-A

    Zainteresowałam się tematem. Czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytania?

    1. Czy cukier rafinowany = sacharoza? Chyba nie?

    2. Dlaczego fruktoza jest lepsza od sacharozy?

  • http://Stronawww Klaudia

    Rewelacja! W końcu znalazłam przepis na ciasto bez grama cukru. Dziękuję za dodanie tego przepisu!

  • http://wege.qkiz.pl wege.qkiz.pl

    Rewelacyjnie, gdy dziecku ogranicza się ilość słodyczy od samego początku. Tylko jak poradzić sobie w sytuacji np. częstych spotkań towarzyskich czy u rodziny (których przecież nie da się uniknąć i nie chciałabym unikać), gdzie są też inne małe dzieci jedzące w tym czasie słodycze… Dziecko w wieku np. 2 lat będzie chciało jeść to co inne dzieci, a inni rodzice nie znoszą przecież uwag od innych osób dotyczących ich dziecka i jego wychowania.

  • Magdalena

    Ja w takich sytuacjach odpuszczam. Synek poznał słodycze gdy miał prawie 3 latka. Teraz w sytuacjach towarzyskich odpuszczam. Efekt – przeważnie zje pół ciastka bo jest dla niego za słodkie :-)

  • ania

    a mnie po raz drugi wyszedl zakalec. Więcej próbować nie będę :(

  • Magdalena

    Aniu, nie powinien wyjść zakalec. Proponuję zrobić świeższą i nieco lepszą wersję marchewkowego http://ammniam.pl/ciasto-marchewkowo-kokosowe/.
    Pozdrawiam.

  • Pingback: Pasty do pieczywa z marchewką | Ammniam()

  • Pingback: Raw babeczki marchewkowe z obłędnym kremem z orzechów makadamia | Ammniam()

  • orzeszek pistacjowy

    Upieklam to ciasto wczoraj i przyznaje- jest przepyszne. Na drugi dzien jeszcze lepsze- wilgotne, korzenne mmmm…pycha. DOdaje do moich ulubionych!!! Pozdrawiam :)

  • Magda Gembacka

    Super, bardzo się cieszę :-)

  • eska

    Witam, nie mam mąki orkiszowej czy wyjdzie z kukurydzianej? Lub zwykłej pszennej? pozdrawiam

  • http://www.ammniam.pl Magda

    pszenna będzie okej, ważne żeby była razowa, pęłnoziarnista