Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty

Przepisów na surówki i sałatki nigdy nie za wiele, bo przecież to bardzo ważny element zdrowego posiłku.  Dlatego dzisiaj  mam dla Was  przepis na sałatkę właśnie. 

To prosta sałatka z duszonej czerwonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, natki i dresingu na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego i syropu klonowego. Jest pyszna ! Uwielbiam ją. I robię ostatnio bardzo często. Spróbujcie koniecznie.

salatkazczerwonejkapusty1

Sałatka z duszonej czerwonej kapusty

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w wodzie lub odciśniętych z oliwy)
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

1

Czerwoną kapustę cieńko poszatkować, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.

2

W międzyczasie obrać, pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.

3

Następnie ugotowaną kapustę odcedzić (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki.

4

Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszać razem w małej miseczce i przelać do kapusty. Całość wymieszać.

5

Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Notatki

Bez oliwy (oleju) i suropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej

salatkazczerwonejkapusty2

Spróbuj również