fbpx Drukuj

Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

300 g czerwonej kapusty
1 cebula
23 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w wodzie lub odciśniętych z oliwy)
12 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki syropu klonowego
pieprz
sól

Przygotowanie

Czerwoną kapustę cienko poszatkować, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie obrać, pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
Następnie ugotowaną kapustę odcedzić (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki.
Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszać razem w małej miseczce i przelać do kapusty. Całość wymieszać.
Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: kapusta czarwona, suszone pomidory

14
0
Would love your thoughts, please comment.x