Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty
Przepisów na surówki i sałatki nigdy nie za wiele, bo przecież to bardzo ważny element zdrowego posiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę właśnie.
To prosta sałatka z duszonej czerwonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, natki i dresingu na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego i syropu klonowego. Jest pyszna ! Uwielbiam ją. I robię ostatnio bardzo często. Spróbujcie koniecznie.
Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty
Składniki
300 g czerwonej kapusty
1 cebula
2–3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w wodzie lub odciśniętych z oliwy)
1–2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki syropu klonowego
pieprz
sól
Przygotowanie
Czerwoną kapustę cienko poszatkować, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie obrać, pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
Następnie ugotowaną kapustę odcedzić (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki.
Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszać razem w małej miseczce i przelać do kapusty. Całość wymieszać.
Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: kapusta czarwona, suszone pomidory
Hej Madziu, pisze w sprawie przepisu na tort 'a la sernik z dynia’ który jeszcze wczoraj był na Twoim blogu. Czy coś sie stalo czy celowo usunęłas przepis bo nie ukrywam, że się przestaraszylam. Chciałabym go przygotować w weekend nas urodziny córki. Jednak bez przepisu będzie ciężko….:(
Juz dla samego koloru lubię te sałatkę
Dzięki Alu 🙂
Cześć MIlena. Już jest 🙂 Pozdrawiam.
Witaj Magdo,
Sałatka dzisiaj zagości na naszym rodzinnym stole, na pewno będzie taka pyszna jak wygląda 🙂
Mam do Ciebie pytanie odnośnie wyszukiwarki na blogu, nie mogę jej znaleźć, a przyznam, że systematycznie korzystam z Twojej strony i jest to dla mnie duże ułatwienie … pomożesz?
Cześć Marto. Super. Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Jeśli chodzi o wyszukiwarkę, zgłosiłam już problem do mojego technicznego opiekuna bloga. Mam nadzieję, że jak najszybciej rozwiąże ten problem. Pozdrawiam.
O taak niebo w gębie! Pyszota :))
Super w takim razie czekam z niecierpliwością 😉
Wyszukiwarka już jest 🙂
Magdo kochana, jako dodatek do czego najlepiej ją przygotować? Do dań z kaszy, ziemniaków? 🙂
Dokładnie Diano. Ta kapusta pasuje do dań z dodatkiem kasz, do ziemniaków, klusek śląskich ect. 🙂
Jako Ślązaczka z krwi i kości, uśmiechnęłam się na myśl o kluskach 😀
Jutro ci prawda klusek nie będzie, ale jakaś kasza z pewnością się znajdzie 🙂
Dziękuję!
Nie ma za co 🙂 A ja też jestem ze Śląska 🙂 Dokładnie z Gliwic 🙂
Magda, wyszła obłędnie pyszna! 🙂 Dzisiaj kolejna porcja, bo muszę zużyć warzywa przed wyjazdem, a została mi jeszcze połówka kapuchy. Jutro pakujemy się w samolot i kierunek: Katowice! Czyli nie tak daleko od Gliwic :-))
Cieszę się, że znów trafiłam w Twoje smaki 🙂 Szczęśliwej podróży i udanego pobytu w Polsce 🙂 Pogoda niestety kiepska 🙁