Pyszna i prosta pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy to odpowiedź wegańskiej kuchni na klasyczną pastę jajeczną. Mimo, że nie zawiera ani grama jajek, smakuje jakby je miała. A to wszystko dzięki czarnej soli kala namak, która ma jajeczny smak.
Jeśli nigdy nie robiliście tej pasty, koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni. Ja polecam ją z kromkami razowego chleba z dodatkiem podsmażonych pieczarek lub grillowanych szparagów.
Jeśli macie ochotę, taką pastą można również napełnić kapelusze upieczonych pieczarek. Powstanie wtedy bardzo smaczna przystawka. Sprawdziłam 🙂
Zróbcie i dajcie znać czy Wam smakowała 🙂
Smacznego !
DrukujPyszna i prosta pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Składniki
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoiczka)
3/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
3–4 łyżki wegańskiego majonezu z aquafaby (przepis znajdziecie tu)
2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2–1 łyżeczka musztardy
szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)
pieprz
Dodatki do podania:
Dodatki:
razowy chleb
grillowane szparagi
podsmażone pieczarki
rzeżucha
posiekany szczypiorek
Przygotowanie
- Ciecierzycę zmiksować wraz z majonezem i musztardą na pastę. Może być to zupełnie gładka pasta lub nie. Jak kto woli.
- Następnie dodać czarną sól, pieprz, kurkumę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
- Gdyby pasta była za sucha można dodać jeszcze majonezu.
- Pastę podawać na kromkach razowego chleba, a na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki i/ lub zgrillowane szparagi.
- Posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Słowa kluczowe: pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Uwielbiam takie pasty , ale nie wpadłam na pomysł ,żeby jeszcze położyć na kanapkę pieczarkę czy szparagi