Powidła śliwkowe bez cukru
Dzisiaj przepis na powidła śliwkowe bez cukru, z daktylami i kakao. Są przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako nadzienie do naleśników.
Kończy się lato i powoli nadchodzi jesień. Czas zapełnić spiżarnię, żeby przetrwać zimę. Moja pierwsza tegoroczna propozycja to powidła śliwkowe bez cukru, słodzone daktylami, które oprócz tego, że czynią powidła słodkimi, wzbogacają je także o błonnik, magnez, potas, żelazo i antyoksydanty. Samo zdrowie ! Powidła smakują trochę jak śliwka w czekoladzie. Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać czy przypadły wam do gustu.
Podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie. Będzie mi bardzo miło.
Tymczasem ściskam Was i smacznego !
Drukuj
Powidła śliwkowe bez cukru
Składniki
3 kg śliwek węgierek,
15–20 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek,
4–5 łyżeczki kakao lub karobu (opcjonalnie)
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub 2 przecięte wzdłuż strąki wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Następnie włożyć je do dużego garnka z grubym dnem i postawić na małym ogniu.
- Gotować około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (śliwki nie mogą się przypalić).
- Następnie dodać daktyle, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Z powrotem postawić na ogień i gotować jeszcze około 30 minut.
- Na koniec dodać kakao lub karob i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę pogotować.
- Następnie gotową masę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 15 minut.
Notatki
- Aby uzyskać jeszcze bardziej gęstą konsystencję powideł, należy wydłużyć czas ich gotowania.
- Jeśli użyjemy strąki wanilii należy je dodać na samym początku gotowania i wyjąć przed miksowaniem powideł.
- Ilość daktyli możemy zmienić w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć powidła.
- Ilość kakao także można zmienić, aby uzyskać bardziej lub mniej czekoladowy posmak.
- Zamiast goździków można dodać cynamon.
Słowa kluczowe: powidła śliwkowe
przepis wygląda pysznie. mam tylko pytanie – jak zmielić goździki? można je po prostu rozgnieść w moździerzu? czy kupić gotowe mielone? podobnie z mieloną wanilią..
Z daktylami to jeszcze nie robiłam 🙂
Piękne zdjecia
ja mielę w młynku takim do kawy (z nazwy) lub rozcieram w moździerzu
Bez cukru, za to z kakao. 🙂 Mi się ten pomysł podoba!
Przepis bardzo zachęcający. Zawsze gdy robie przetwory z mala zawartoscią cukru strach mnie ogarnia, że sie popsują,
Marleno, można rozgnieść w moździeżu lub zmielić w młynku do kawy. Wanilę można kupić mieloną.Pozdrawiam serdecznie.
Adi, nie ma się czego bać. Naprawdę się nie psują. Poza tym w przypadku powideł śliwkowo daktylowych jest cukier (w daktylach, w śliwkach) tyle, że w towarzystwie błonnika innych dobrodziejstw :-)Pozdrawiam serdecznie
Goździki też można kupić mielone! W zdrowej żywności na przykład.
kupiłam śliwki, myślę co by tu z nich zrobić pysznego, ale bez cukru, przeglądam fb, a tu ciach! jest przepis 🙂 Dziękuję, biorę się do roboty
O! To taka rozbudowana wersja mojej śliwtelli:) Te owoce są pyszne. Wspaniała alternatywa.
Te powidła są po prostu przepyszne!
Zrobiłam wersję z cynamonem i bez karobu. Ale na pewno w każdej odsłonie będą rewelacyjne! Synek i mąż się zajadają 🙂 Dzięki i czekam na więcej zapraw na zimę 🙂
Dziś zaczęłam robić , bo dziś podgotuję ,a jutro dodam resztę składników , zmiksuje itd
rewelacja , robiłam z moim ukochanym carobem
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/06/truskawki-rabarbar-i-kwiaty-bzu-czarnego.html
z rabarbarem tez pycha
Powidła z węgierek nie wymagają cukru. Nie jestem fanką daktyli ale powidła smażę od kilku lat (jak tylko mama mi się zbuntowała) i nigdy nie dodawałam cukru. Ważne jest żeby węgierki były bardzo dojrzałe. I cała sztuka.
[…] Taką wersję znalazłam na fantastycznym blogu kulinarnym ze zdrową żywnością, a mianowicie ammniam – polecam. Wystarczy dodać również cynamon czy goździki i mamy fantatyczne artomaty i […]
Super pomysł, ja zawsze dodawałam troszkę cukru, ale z ty już koniec, właśnie je robię wg tego przepisu, korzystam z Pani pomysłów coraz częściej i czekam na więcej. Pozdrawiam 🙂
Aniu, dziękuję i cieszę się, że korzystasz z ammniamowych przepisów. Zapraszam na broga jak najczęściej 🙂 Pozdrawiam
zrobiłam….pycha!!!! smak trochę jak śliwka nałęczowska w czekoladzie 😉 mój synek i mąż się zajadali więc wsad do naleśników zimową porą będzie przepyszny 🙂 dziękuję po raz kolejny za udany przepis!
Moniko – super ! Cieszę się że poraz kolejny przepis przypadł Wam do gustu 🙂 Pozdrawiam
Ile orientacyjnie wychodzi słoików z Pani przepisu? 🙂
Około 3-4 słoiczków 🙂
Zrobiłam i nie mogłam się oderwać od garnka podczas przekładania powideł do przygotowanych słoiczków 🙂 Masa jest przepyszna, idealnie kwaskowa i nienachalnie słodka.
Super. Cieszę się, że powidła smakowały 🙂