fbpx Drukuj

Powidła śliwkowe bez cukru

powidła bez cukru

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

3 kg śliwek węgierek,
1520 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek,
45 łyżeczki kakao lub karobu (opcjonalnie)
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub 2 przecięte wzdłuż strąki wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Następnie włożyć je do dużego garnka z grubym dnem i postawić na małym ogniu.
  2. Gotować około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (śliwki nie mogą się przypalić).
  3. Następnie dodać daktyle, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Z powrotem postawić na ogień i gotować jeszcze około 30 minut.
  4. Na koniec dodać kakao lub karob i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę pogotować.
  5. Następnie gotową masę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 15 minut.

 

Notatki

  • Aby uzyskać jeszcze bardziej gęstą konsystencję powideł, należy wydłużyć czas ich gotowania.
  • Jeśli użyjemy strąki wanilii należy je dodać na samym początku gotowania i wyjąć przed miksowaniem powideł.
  • Ilość daktyli możemy zmienić w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć powidła.
  • Ilość kakao także można zmienić, aby uzyskać bardziej lub mniej czekoladowy posmak.
  • Zamiast goździków można dodać cynamon.

Słowa kluczowe: powidła śliwkowe

23
0
Would love your thoughts, please comment.x