Popcorn z kaszy gryczanej
Popcorn z kaszy gryczanej to nie tylko ciekawa alternatrywa dla klasycznego popcornu z kukurydzy, ale też smaczny dodatek, który można wykorzystać do wielu dań.
Popocorn z kaszy gryczanej świetnie sprawdzi się jako posypka do różnych sałatek, pieczonych czy gotowanych warzyw, zup, makaronu, pierogów czy kopytek. Będzie smakował wspaniale solo, jak i w połączeniu z posiekanymi orzechami czy posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Taki popcorn można dodać także do musli. W towarzystwie bakali nabierze zupełnie innego charakteru.
Żeby przygotować popcorn z kaszy gryczanej potrzebna jest tylko dobrej jakości kasza gryczana (u mnie palona), olej rzepakowy i szczypta soli. Jest trochę zabawy, bo robi się go partiami, ale szybko nabiera się wprawy.
Spróbujcie koniecznie zrobić taki popcorn i dajcie mi znać czy Wam smakował 🙂
Smacznego !
Popcorn z kaszy gryczanej
Składniki
50–100 g kaszy gryczanej palonej
około 50 – 150 ml oleju rzepakowego
sól zwykła lub wędzona do smaku.
Akcesoria:
Patelnia głęboka lub garnek
Metalowe, sitko o drobnych oczkach.
Papierowy ręcznik.
Przygotowanie
- Olej wlać na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Należy uważać, żeby się nie spalił.
- Zanurzyć w nim sitko z 1-2 łyżkami kaszy gryczanej i smażyć przez kilka sekund (5-8 s) aż gryka zacznie się otwierać i zrobi się biała.
- Następnie wyjąć sitko z kaszą, potrząsnąć aby pozbyć się oleju, a następnie kaszę przełożyć na papierowy ręcznik.
- Czynności powtórzyć aż do wykończenia kaszy.
- Na koniec kaszę posolić. Gotowe.
Notatki
- Należy uważać aby kaszy nie przetrzymać zbyt długo w oleju, bo wtedy będzie twarda.
- Ilość oleju można zwiększyć, jeśli będzie Wam tak łatwiej smażyć.
- Gdy kasza będzie gotowa, należy ją starannie odsączyć z oleju, kładąc na ręcznik papierowy. Kasza nie może być tłusta.
Niesamowity przepis
Tak, zaskakujący 🙂
Moja koleżanka z pracy poleciła mi przepis, ale nie wierzyłam, że taki popcorn zasmakuje mojej rodzinie. Zwykle niechętnie próbują czegoś nowego, jednak w tym przypadku bardzo mnie zaskoczyli. Popcorn im na tyle zasmakował, że kolejnego dnia musiałam im go znowu przyrządzać. Mnie również pozytywnie zaskoczył smakiem 🙂
Super, bardzo się cieszę, że gryczany popcorn zrobi łfurorę w Pani rodzinie 🙂
Kasza niepalona też się nada?