fbpx Drukuj

Popcorn z kaszy gryczanej

popcorn z kaszy gryczanej
Powiększ

Składniki

50100 g kaszy gryczanej palonej
około 50 – 150 ml oleju rzepakowego
sól zwykła lub wędzona do smaku.

Akcesoria:
Patelnia głęboka lub garnek
Metalowe, sitko o drobnych oczkach.
Papierowy ręcznik.

Przygotowanie

  1. Olej wlać na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Należy uważać, żeby  się nie spalił.
  2. Zanurzyć w nim sitko z 1-2 łyżkami kaszy gryczanej i smażyć przez kilka sekund (5-8 s) aż gryka zacznie się otwierać i zrobi się biała.
  3. Następnie wyjąć sitko z kaszą, potrząsnąć aby pozbyć się oleju, a następnie kaszę przełożyć na papierowy ręcznik.
  4. Czynności powtórzyć aż do wykończenia kaszy.
  5. Na koniec kaszę posolić. Gotowe.

Notatki

  1. Należy uważać aby kaszy nie przetrzymać zbyt długo w oleju, bo wtedy będzie twarda.
  2. Ilość oleju można zwiększyć, jeśli będzie Wam tak łatwiej smażyć.
  3. Gdy kasza będzie gotowa, należy ją starannie odsączyć z oleju, kładąc na ręcznik papierowy. Kasza nie może być tłusta.
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x