Pomysł na wykorzystanie suchego chleba – chrupiąca posypka do dań na słono i słodko.
Nie wiesz co zrobić z suchego chleba ? Zrób chrupiącą posypkę z dodatkiem ulubionych nasion i orzechów.
To prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie suchego chleba, który niestety najczęściej ląduje koszu na śmieci. Posypkę tę można zrobić w wersji wytrawnej, która będzie znakomitym dodatkiem do zup, czy sałatek. Można również zrobić ją w wersji słodkiej i dodać do jogurtu, lodów czy duszonych owoców np. jabłek, truskawek, czy rabarbaru.
Zachęcam Was do wypróbowania takiej posypki, a gdy ją zrobicie, dajcie koniecznie znać czy Wam smakowała. Podzielcie się też nią na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i hasztagiem #ammniamblog. Będzie mi bardzo miło.
Smacznego !
Posypka z chleba, nasion i orzechów

Składniki
1 szklanka pokrojonego w malutką kostkę czerstwego chleba,
3/4 szklanki nasion i/lub orzechów (mogą być 2-4 rodzaje np. nasiona słonecznika, dyni, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje,
1–2 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli,
przyprawy np. papryka wędzona, tymianek suszony (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Orzechy czy migdały należy nieco posiekać, a następnie wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-190 °C aż całość ładnie się przyrumieni, około 15-20 minut.
- W połowie pieczenia należy przemieszać mieszankę.
Notatki
W wersji na słodko należy pominąć sól, dodać natomiast nieco mielonego cynamonu lub kardamonu, 1-2 łyżki syropu klonowego i suszone owoce (np. rodzynki, wiśnie czy żurawinę).
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i dalej postępować analogocznie jak w wersji wytrawnej.
Super sposób na wykorzystanie składników, które mamy w domu. Jestem wielką przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego na pewno wykorzystam Twój sposób. Swoją drogą czym myjesz kuchnię po skończeniu gotowania? Szukam jakiś dobrych ekologicznych środków czyszczących.