Pomysł na wykorzystanie suchego chleba – chrupiąca posypka do dań na słono i słodko.
Nie wiesz co zrobić z suchego chleba ? Zrób chrupiącą posypkę z dodatkiem ulubionych nasion i orzechów.
To prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie suchego chleba, który niestety najczęściej ląduje koszu na śmieci. Posypkę tę można zrobić w wersji wytrawnej, która będzie znakomitym dodatkiem do zup, czy sałatek. Można również zrobić ją w wersji słodkiej i dodać do jogurtu, lodów czy duszonych owoców np. jabłek, truskawek, czy rabarbaru.
Zachęcam Was do wypróbowania takiej posypki, a gdy ją zrobicie, dajcie koniecznie znać czy Wam smakowała. Podzielcie się też nią na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i hasztagiem #ammniamblog. Będzie mi bardzo miło.
Smacznego !
Posypka z chleba, nasion i orzechów
Składniki
1 szklanka pokrojonego w malutką kostkę czerstwego chleba,
3/4 szklanki nasion i/lub orzechów (mogą być 2-4 rodzaje np. nasiona słonecznika, dyni, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje,
1–2 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli,
przyprawy np. papryka wędzona, tymianek suszony (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Orzechy czy migdały należy nieco posiekać, a następnie wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-190 °C aż całość ładnie się przyrumieni, około 15-20 minut.
- W połowie pieczenia należy przemieszać mieszankę.
Notatki
W wersji na słodko należy pominąć sól, dodać natomiast nieco mielonego cynamonu lub kardamonu, 1-2 łyżki syropu klonowego i suszone owoce (np. rodzynki, wiśnie czy żurawinę).
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i dalej postępować analogocznie jak w wersji wytrawnej.
Super sposób na wykorzystanie składników, które mamy w domu. Jestem wielką przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego na pewno wykorzystam Twój sposób. Swoją drogą czym myjesz kuchnię po skończeniu gotowania? Szukam jakiś dobrych ekologicznych środków czyszczących.
Jestem fanką takich rozwiązań, ponieważ nie lubię marnować jedzenia. Z chęcią wykorzystam ten przepis i będę dodawać posypkę do wielu dań. Dobrze, że mam dużo woreczków strunowych – to będzie idealny sposób na przechowanie tego dodatku.