fbpx Drukuj

Posypka z chleba, nasion i orzechów

posypka z grzanek, nasion i orzechów

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka pokrojonego w malutką kostkę czerstwego chleba,
3/4 szklanki nasion i/lub orzechów (mogą być 2-4 rodzaje np. nasiona słonecznika, dyni, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje,
12 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli,
przyprawy np. papryka wędzona, tymianek suszony (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Orzechy czy migdały należy nieco posiekać, a następnie wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
  2. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-190 °C aż całość ładnie się przyrumieni, około 15-20 minut.
  3. W połowie pieczenia należy przemieszać mieszankę.

Notatki

W wersji na słodko należy pominąć sól, dodać natomiast nieco mielonego cynamonu lub kardamonu, 1-2 łyżki syropu klonowego i suszone owoce (np. rodzynki, wiśnie czy żurawinę).

Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i dalej postępować analogocznie jak w wersji wytrawnej.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x