Pomarańczowy jagielnik z polewą czekoladą i piernikowym spodem

Przygotowałam dla Was smakowity przepis na pomarańczowy jagielnik. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy z czekoladą to bardzo polecam Wam to ciasto. Proste do zrobienia, bez konieczności użycia piekarnika. Wspaniałe nie tylko na święta.

Ciasto to przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, ale jeśli macie tylko ochotę, możecie zamienić go na cukier albo erytrytol. Wierzch możecie posypać płatkami migdałowymi lub lekko podprażonym jasnym sezamem. Obie wersje są wyborne.

Pomarańczowy jagielnik

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód:
  • 2 szklanki daktyli
  • 1 szklanka migdałów ze skórką
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • Masa jaglano-pomarańczowa:
  • 120 g suchej kaszy jaglanej (ciut więcej niż 1/2 szklanki)
  • 40 g migdałów bez skórki
  • 5-6 łyżek ksylitollu/cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g) lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 100 g obranej i pozbawionej białych włókien pomarańczy (1 duża lub 2 małe)
  • 1 skórka z dużej pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
  • płatki migdałowe do przybrania

Przygotowanie

1

Migdały bez skórki (40 g) zalać sokiem z pomarańczy i odstawić na około 1 godz.

2

Daktyle namoczyć we wrzątku i odstawić na 15 minut. Migdały ze skórką i płatki owsiane zmiksować na drobny piasek w malakserze/robocie kuchennym z ostrzem S. Dodać kakao, przyprawę piernikową i jeszcze raz wymieszać.

3

Następnie dodać odciśnięte z wody daktyle i zmiksować na kleistą, zbitą masę. Gdyby była za sucha, dodać nieco wody z namoczenia daktyli.

4

Tak powstałą masę rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tworząc cieńką i równą powierzchnię. Tortownicę włożyć do lodówki.

5

W tym czasie zrobić masę jaglano-pomarańczową. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać 300 ml wrzątku. Gotować do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Następnie odstawić z ognia i przykryć pokrywką. Odczekać około 10-15 minut.

6

Skórkę z pomarańczy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić ją z wody.

7

Do robota kuchennego z ostrzem s/ lub Vitamixa włożyć pomarańcze, migdały odcedzone z soku, kasze jaglaną, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i ksylitol. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki.

8

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną w kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej jego powierzchni.

9

Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.

Spróbuj również

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdaAleksandraIwonaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Jaki piękny , Madziu jesteś mistrzynią pysznej, wegańskiej i jeszcze zdrowej kuchni

Iwona
Gość
Iwona

Czy ksylitol można zamienić np bananem? A może jakiś inny zamiennik tak by ciasto nie straciło na smaku ale by można go było podać 11-miesięcznemu dziecku? Bardzo proszę o pomoc. Uwielbiam Pani przepisy, zarówno te z bloga jak i z książek, są rewelacyjne! Tylko jak dla mnie to wciąż jest ich za mało :) czekam na nowe i bardzo dziękuję że dzieli się Pani nimi. Pozdrawiam serdecznie ?

Aleksandra
Gość
Aleksandra

Co nożna dać zamiast migdałów? Mam uczulonego dorosłego.