fbpx Drukuj

Pomarańczowy jagielnik z polewą czekoladą i piernikowym spodem

Powiększ

Składniki

Spód:
2 szklanki daktyli
1 szklanka migdałów ze skórką
sok z 1 pomarańczy
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki kakao
23 łyżeczki przyprawy piernikowej
Masa jaglano-pomarańczowa:
120 g suchej kaszy jaglanej (ciut więcej niż 1/2 szklanki)
40 g migdałów bez skórki
56 łyżek ksylitolu/cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g) lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
100 g obranej i pozbawionej białych włókien pomarańczy (1 duża lub 2 małe)
1 skórka z dużej pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady 70 %
1/2 szklanki mleka roślinnego bez cukru

płatki migdałowe do przybrania

Przygotowanie

  1. Migdały bez skórki (40 g) zalać sokiem z pomarańczy i odstawić na około 1 godz.
  2. Daktyle namoczyć we wrzątku i odstawić na 15 minut.
  3. Migdały ze skórką i płatki owsiane zmiksować na drobny piasek w malakserze/robocie kuchennym z ostrzem S. Dodać kakao, przyprawę piernikową i jeszcze raz wymieszać.
  4. Następnie dodać odciśnięte z wody daktyle i zmiksować na kleistą, zbitą masę. Gdyby była za sucha, dodać nieco wody z namoczenia daktyli.
  5. Tak powstałą masę rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tworząc cienką i równą powierzchnię. Tortownicę włożyć do lodówki.
  6. W tym czasie zrobić masę jaglano-pomarańczową. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać 300 ml wrzątku. Gotować do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Następnie odstawić z ognia i przykryć pokrywką. Odczekać około 10-15 minut.
  7. Skórkę z pomarańczy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić ją z wody.
  8. Do robota kuchennego z ostrzem s/ lub Vitamixa włożyć pomarańcze, migdały odcedzone z soku, kasze jaglaną, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i ksylitol. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki.
  9. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną w kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej jego powierzchni.
  10. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.

Słowa kluczowe: kasza jaglana, pomarańcze,

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x