Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami.  Zróbice je, koniecznie bo są wyborne.

 Pierogi te „chodziły” za mną już od pewnego czasu. W końcu je zrobiłam i muszę powiedzieć, że zaskoczyły mnie swoim smakiem, tak samo jak mój Trzylatek, który pewnego dnia przytulając się do mnie powiedział: jesteś wspaniałą kobietką mamko :-)
Są przepyszne, a pierogowe nadzienie smakuje równie dobrze na kromce chleba lub w formie nieco rzadszej, jako sos do kaszy czy makaronu.  Dla nas delicje. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :-)

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej (dobrze zmielona)
  • wrzątek
  • Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 1 szklanka suszonych pomidorów odsciśniętych z oliwy
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie

1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.

2

Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać ją wcześniej wodą), posiekać na drobniejsze kawałki i dodać do cebulki. Wymieszać i dusić.

3

W tym czasie posiekać drobno suszone pomidory, a jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.

4

Na koniec przyprawić kminkiem i solą.

5

Warzywa przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym tak, aby powstała zwarta, ale nie jednolita pasta. Następnie dodać do niej jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.

6

Z mąki i wrzątku zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.

7

Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.

8

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.

Notatki

Gdyby nadzienie było zbyt kwaśnie, można ten smak zrównoważyć dodając ciut ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

27
Dodaj komentarz

avatar
15 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
MagdaLauraAJSMagda GembackaAdrienne Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

wiedziałam ,ze będą fajne ,ale one są jeszcze fajniejsze niż sadziłam
a jakie zdjęcia , cudo

http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/
Gość

Pierożki wyglądają pysznie. Nie pomyślałam jeszcze o takim apetycznym zestawieniu. Będą dla mnie inspiracją!

margot
Gość

wspanaiłe!!!!!!

Magda
Gość

Pochodze z rodziny pierogozercow i oczywiscie ten przepis koniecznie musial byc wyprobowany. Pierogi wyszly jeszcze lepsze niz moznaby sie po niech spodziewac…a moj brat stwierdzil ze te sa nawet lepsze od tych bozonarodzeniowych a to naprwde duzy komplement. Dzieki za swietny przepis…Pozdrawiam.

Mona
Gość

Proszę mi powiedzieć ile +- pierogów wychodzi z tego przepisu?

Andzia
Gość

Mam pytanie ile potrzeba wrzątku na 200g mąki?Pytam bo nie chce robić dużo a nie ma podanej ilości wody.

trackback

[…] krótko – zapraszam na pasztet. Jeśli znacie i lubicie te oto pierożki, pasztecik również pokochacie. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji spróbować […]

Magda
Gość
Magda

Przepis brzmi pysznie, chetnie bym zrobiła – a czy byłabys w stanie podać w przybliżeniu wagowo ile wychodzi tej kapusty i pomidorów? Z góry dzięki, jesli to możliwe :)

Magda
Gość
Magda

hehe ;) będę bardzo wdzięczna… pojęcia nie mam, ile tej kapusty kupić ;)
Będę musiała stoczyć batalię z mężem – wg niego jedyne słuszne pierogi, to ruskie :D

PaulaT.
Gość
PaulaT.

przepiekne zdjecia!
zbieram juz pomysły na święta, w zeszłym robiłam klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, jesli dobrze pamiętam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twoje mnie zachwyciły! i jeszcze suszone pomidory!! wspomnienie urlopu w Toskanii, w której się totalnie zakochałam… fantastyczny pomysł, w ogóle nowość dla mnie, bo nie robiłam ciasta z razowej mąki i bez jajka… ale się rodzinka zdziwi bo Twoje wyglądają na normalne, ze zwykłej (chyba, że to wina mojego monitora ;) ) no to wyzwanie przede mną :) ależ się cieszę na te suszone pomidorki! :DDD pozdrawiam serdecznie!

Kasia
Gość
Kasia

Madziu, czy można do pierogów wykorzystać pomidory suszone, które nie były w oliwie?

Magda Gembacka
Gość

Kasu, można. Trzeba je tylko wcześniej namoczyć w wodzie, aby były mięciutkie.

Kasia
Gość
Kasia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Trafiłam na Twój blog zupełnie przypadkiem, lecz pozwól, że zagoszczę tu na dłużej. Świetne przepisy… Od ponad roku wraz z rodzinką (córka lekko się buntuje – 14 lat, taki wiek…) zmieniłam diametralnie sposób odżywiania. Twoje przepisy już znalazły się w moim segregatorze, teraz muszę wprowadzić je w życie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za inspiracje.

Magda Gembacka
Gość

Super Kasiu. Zapraszam na bloga jak najczęściej :-)

Adrienne
Gość
Adrienne

pyszne! zrobiłam. zjedliśmy z Mężem ze smakiem!

Magda Gembacka
Gość

Super ! :)

trackback

[…] przepisów. Sięgam np. do zdrowych przepisów z bloga ammniam.pl  . I właśnie niedawno robiłam pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami z tego bloga. Zostało mi trochę ciasta na pierogi, więc wsadziłam je do lodówki. Po […]

AJS
Gość
AJS

Może ma ktoś jakiś pomysł, czym zastąpić kminek w pierogach, czy może tylko go pominąć? Do wielu produktów juz przekonałam męża, ale kminek wyczuje na kilometr i nie zje :/

Laura
Gość
Laura

Czy można zrobić z mąki orkiszowej jasnej, np typ 650 lub 400?Chodzi mi o to czy wyjdą bo nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu pierogow …