Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami.  Zróbice je, koniecznie bo są wyborne.

 Pierogi te „chodziły” za mną już od pewnego czasu. W końcu je zrobiłam i muszę powiedzieć, że zaskoczyły mnie swoim smakiem, tak samo jak mój Trzylatek, który pewnego dnia przytulając się do mnie powiedział: jesteś wspaniałą kobietką mamko :-)
Są przepyszne, a pierogowe nadzienie smakuje równie dobrze na kromce chleba lub w formie nieco rzadszej, jako sos do kaszy czy makaronu.  Dla nas delicje. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :-)

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej (dobrze zmielona)
  • wrzątek
  • Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 1 szklanka suszonych pomidorów odsciśniętych z oliwy
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie

1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.

2

Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać ją wcześniej wodą), posiekać na drobniejsze kawałki i dodać do cebulki. Wymieszać i dusić.

3

W tym czasie posiekać drobno suszone pomidory, a jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.

4

Na koniec przyprawić kminkiem i solą.

5

Warzywa przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym tak, aby powstała zwarta, ale nie jednolita pasta. Następnie dodać do niej jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.

6

Z mąki i wrzątku zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.

7

Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.

8

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.

Notatki

Gdyby nadzienie było zbyt kwaśnie, można ten smak zrównoważyć dodając ciut ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego.

Spróbuj również

27
Dodaj komentarz

avatar
15 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
MagdaLauraAJSMagda GembackaAdrienne Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

wiedziałam ,ze będą fajne ,ale one są jeszcze fajniejsze niż sadziłam
a jakie zdjęcia , cudo

http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/
Gość

Pierożki wyglądają pysznie. Nie pomyślałam jeszcze o takim apetycznym zestawieniu. Będą dla mnie inspiracją!

margot
Gość

wspanaiłe!!!!!!

Magda
Gość

Pochodze z rodziny pierogozercow i oczywiscie ten przepis koniecznie musial byc wyprobowany. Pierogi wyszly jeszcze lepsze niz moznaby sie po niech spodziewac…a moj brat stwierdzil ze te sa nawet lepsze od tych bozonarodzeniowych a to naprwde duzy komplement. Dzieki za swietny przepis…Pozdrawiam.

Mona
Gość

Proszę mi powiedzieć ile +- pierogów wychodzi z tego przepisu?

Andzia
Gość

Mam pytanie ile potrzeba wrzątku na 200g mąki?Pytam bo nie chce robić dużo a nie ma podanej ilości wody.

trackback

[…] krótko – zapraszam na pasztet. Jeśli znacie i lubicie te oto pierożki, pasztecik również pokochacie. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji spróbować […]

Magda
Gość
Magda

Przepis brzmi pysznie, chetnie bym zrobiła – a czy byłabys w stanie podać w przybliżeniu wagowo ile wychodzi tej kapusty i pomidorów? Z góry dzięki, jesli to możliwe :)

Magda
Gość
Magda

hehe ;) będę bardzo wdzięczna… pojęcia nie mam, ile tej kapusty kupić ;)
Będę musiała stoczyć batalię z mężem – wg niego jedyne słuszne pierogi, to ruskie :D

PaulaT.
Gość
PaulaT.

przepiekne zdjecia!
zbieram juz pomysły na święta, w zeszłym robiłam klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, jesli dobrze pamiętam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twoje mnie zachwyciły! i jeszcze suszone pomidory!! wspomnienie urlopu w Toskanii, w której się totalnie zakochałam… fantastyczny pomysł, w ogóle nowość dla mnie, bo nie robiłam ciasta z razowej mąki i bez jajka… ale się rodzinka zdziwi bo Twoje wyglądają na normalne, ze zwykłej (chyba, że to wina mojego monitora ;) ) no to wyzwanie przede mną :) ależ się cieszę na te suszone pomidorki! :DDD pozdrawiam serdecznie!

Kasia
Gość
Kasia

Madziu, czy można do pierogów wykorzystać pomidory suszone, które nie były w oliwie?

Magda Gembacka
Gość

Kasu, można. Trzeba je tylko wcześniej namoczyć w wodzie, aby były mięciutkie.

Kasia
Gość
Kasia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Trafiłam na Twój blog zupełnie przypadkiem, lecz pozwól, że zagoszczę tu na dłużej. Świetne przepisy… Od ponad roku wraz z rodzinką (córka lekko się buntuje – 14 lat, taki wiek…) zmieniłam diametralnie sposób odżywiania. Twoje przepisy już znalazły się w moim segregatorze, teraz muszę wprowadzić je w życie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za inspiracje.

Magda Gembacka
Gość

Super Kasiu. Zapraszam na bloga jak najczęściej :-)

Adrienne
Gość
Adrienne

pyszne! zrobiłam. zjedliśmy z Mężem ze smakiem!

Magda Gembacka
Gość

Super ! :)

trackback

[…] przepisów. Sięgam np. do zdrowych przepisów z bloga ammniam.pl  . I właśnie niedawno robiłam pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami z tego bloga. Zostało mi trochę ciasta na pierogi, więc wsadziłam je do lodówki. Po […]

AJS
Gość
AJS

Może ma ktoś jakiś pomysł, czym zastąpić kminek w pierogach, czy może tylko go pominąć? Do wielu produktów juz przekonałam męża, ale kminek wyczuje na kilometr i nie zje :/

Laura
Gość
Laura

Czy można zrobić z mąki orkiszowej jasnej, np typ 650 lub 400?Chodzi mi o to czy wyjdą bo nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu pierogow …