Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami
Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami. Zróbice je, koniecznie bo są wyborne.
Pierogi te „chodziły” za mną już od pewnego czasu. W końcu je zrobiłam i muszę powiedzieć, że zaskoczyły mnie swoim smakiem, tak samo jak mój Trzylatek, który pewnego dnia przytulając się do mnie powiedział: jesteś wspaniałą kobietką mamko 🙂
Są przepyszne, a pierogowe nadzienie smakuje równie dobrze na kromce chleba lub w formie nieco rzadszej, jako sos do kaszy czy makaronu. Dla nas delicje. Mam nadzieję, że i Wam posmakują 🙂
Drukuj
Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami
Składniki
Ciasto:
400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej (dobrze zmielona)
wrzątek
Nadzienie:
2 cebule
1,5 szklanki kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 szklanka suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
1/2 dużego jabłka
1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki
1/3 łyżeczki kminku mielonego
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.
- Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać ją wcześniej wodą), posiekać na drobniejsze kawałki i dodać do cebulki. Wymieszać i dusić.
- W tym czasie posiekać drobno suszone pomidory, a jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.
- Na koniec przyprawić kminkiem i solą.
- Warzywa przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym tak, aby powstała zwarta, ale nie jednolita pasta.
- Następnie dodać do niej jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.
- Z mąki i wrzątku zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
- Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
- Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.
Słowa kluczowe: kapusta kiszona, suszone pomidory
wiedziałam ,ze będą fajne ,ale one są jeszcze fajniejsze niż sadziłam
a jakie zdjęcia , cudo
Pierożki wyglądają pysznie. Nie pomyślałam jeszcze o takim apetycznym zestawieniu. Będą dla mnie inspiracją!
wspanaiłe!!!!!!
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/02/pierogi-z-kiszona-kapusta-i-suszonymi.html
Ala :-), ale robisz mi reklamę 🙂 Dzięki
Pochodze z rodziny pierogozercow i oczywiscie ten przepis koniecznie musial byc wyprobowany. Pierogi wyszly jeszcze lepsze niz moznaby sie po niech spodziewac…a moj brat stwierdzil ze te sa nawet lepsze od tych bozonarodzeniowych a to naprwde duzy komplement. Dzieki za swietny przepis…Pozdrawiam.
Magdo, bardzo się cieszę, że pierogi Wam smakowały. Ja też jestem pierogożercą. Dobre pierogi mogę jeść codziennie 🙂
Proszę mi powiedzieć ile +- pierogów wychodzi z tego przepisu?
Mam pytanie ile potrzeba wrzątku na 200g mąki?Pytam bo nie chce robić dużo a nie ma podanej ilości wody.
Andzia, trudno mi powiedzieć bo zawsze robię na oko. Musisz dolewać po troszkę i wyrabiać ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne, miękkie.
[…] krótko – zapraszam na pasztet. Jeśli znacie i lubicie te oto pierożki, pasztecik również pokochacie. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji spróbować […]
Przepis brzmi pysznie, chetnie bym zrobiła – a czy byłabys w stanie podać w przybliżeniu wagowo ile wychodzi tej kapusty i pomidorów? Z góry dzięki, jesli to możliwe 🙂
Magda, jak będę robić to zważę i napiszę 🙂 Przerzuciłam się na szklanki, bo ciągle psuły mi się wagi 🙂
hehe 😉 będę bardzo wdzięczna… pojęcia nie mam, ile tej kapusty kupić 😉
Będę musiała stoczyć batalię z mężem – wg niego jedyne słuszne pierogi, to ruskie 😀
przepiekne zdjecia!
zbieram juz pomysły na święta, w zeszłym robiłam klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, jesli dobrze pamiętam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twoje mnie zachwyciły! i jeszcze suszone pomidory!! wspomnienie urlopu w Toskanii, w której się totalnie zakochałam… fantastyczny pomysł, w ogóle nowość dla mnie, bo nie robiłam ciasta z razowej mąki i bez jajka… ale się rodzinka zdziwi bo Twoje wyglądają na normalne, ze zwykłej (chyba, że to wina mojego monitora 😉 ) no to wyzwanie przede mną 🙂 ależ się cieszę na te suszone pomidorki! :DDD pozdrawiam serdecznie!
Paula, mam nadzieję, że będą Ci smakować. Ja je uwielbiam 🙂
Madziu, czy można do pierogów wykorzystać pomidory suszone, które nie były w oliwie?
Kasu, można. Trzeba je tylko wcześniej namoczyć w wodzie, aby były mięciutkie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Trafiłam na Twój blog zupełnie przypadkiem, lecz pozwól, że zagoszczę tu na dłużej. Świetne przepisy… Od ponad roku wraz z rodzinką (córka lekko się buntuje – 14 lat, taki wiek…) zmieniłam diametralnie sposób odżywiania. Twoje przepisy już znalazły się w moim segregatorze, teraz muszę wprowadzić je w życie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za inspiracje.
Super Kasiu. Zapraszam na bloga jak najczęściej 🙂
pyszne! zrobiłam. zjedliśmy z Mężem ze smakiem!
Super ! 🙂
[…] przepisów. Sięgam np. do zdrowych przepisów z bloga ammniam.pl . I właśnie niedawno robiłam pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami z tego bloga. Zostało mi trochę ciasta na pierogi, więc wsadziłam je do lodówki. Po […]
Może ma ktoś jakiś pomysł, czym zastąpić kminek w pierogach, czy może tylko go pominąć? Do wielu produktów juz przekonałam męża, ale kminek wyczuje na kilometr i nie zje :/
Zamiast kminku możesz dodać majeraknek. Pozdrawiam
Czy można zrobić z mąki orkiszowej jasnej, np typ 650 lub 400?Chodzi mi o to czy wyjdą bo nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu pierogow …
Tak, pewnie, że wyjdą. Ciasto będzie lżejsze i jaśniejsze.