fbpx Drukuj

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Ciasto:
400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej (dobrze zmielona)
wrzątek
Nadzienie:
2 cebule
1,5 szklanki kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 szklanka suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
1/2 dużego jabłka
12 łyżki posiekanej pietruszki
1/3 łyżeczki kminku mielonego
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.
  2. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać ją wcześniej wodą), posiekać na drobniejsze kawałki i dodać do cebulki. Wymieszać i dusić.
  3. W tym czasie posiekać drobno suszone pomidory, a jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.
  4. Na koniec przyprawić kminkiem i solą.
  5. Warzywa przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym tak, aby powstała zwarta, ale nie jednolita pasta.
  6. Następnie dodać do niej jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.
  7. Z mąki i wrzątku zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
  8. Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
  9. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.

Słowa kluczowe: kapusta kiszona, suszone pomidory

27
0
Would love your thoughts, please comment.x