Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Dzisiaj mam dla Was kolejny świąteczny przepis prosto z mojego rodzinnego menu. Takie oto pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami zawsze goszczą na wigilijnym stole u mojej mamy. I właśnie takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Z łezką w oku wspominam chwile, gdy lepiłam je wspólnie z moją babcią. To właśnie ona była pierogową specjalistką. Robiła farsz i ciasto, a my z mamą już tylko napełniałyśmy krążki i zlepiałyśmy je w niezgrabne pierogi.

Pierogowy farsz na to świąteczne danie składa się z kiszonej kapusty, cebuli i ziemniaków. Żeby wszystko wyszło jak należy, ważne aby zaopatrzyć się w dobrą kapustę i ziemniaki z dużą ilością skrobi (po ugotowaniu nie mogą być sypkie). No i koniecznie trzeba dodać mielony kminek.

Prosto i pysznie. Spróbujcie. Polecam :-)

pierogi4

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Drukuj przepis
Porcje: 25 sztuk

Składniki

  • Nadzienie:
  • 2 cebule (200g),
  • 300 g kiszonej kapusty z marchewką,
  • 300 g ziemniaków (5-6 sztuk),
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól.
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej jasnej typ 480,
  • 1/2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej,
  • gorąca woda.

Przygotowanie

1

Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.

2

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli.(Gdyby kapusta była bardzo kwaśna można ją ewentualnie przepłukać).

3

Przyprawić kminkiem i dusić, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.

4

W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować i ugnieść na purèe. Następnie połączyć ziemniaki z kapustą, wymieszać i posolić do smaku.

5

Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.

6

Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.

7

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.

pierogoi1
pierogi2

pierogi3a

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KasiaMagda GembackaIraMargotDaria. Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

właśnie za niedługo mam zamiar zabrać się za lepienie pierogów i przyznam, że nie umiem się doczekać, bo choć jest to pracochłonne to sprawia mi radość :) nie jadłam jeszcze w takim wydaniu, ale bardzo podoba mi się ten dodatek ziemniaków i pewnie kiedyś spróbuję :)

Magda Gembacka
Gość

:) Oj ja też lubię lepienie pierogów, szczególnie w dobrym towarzystwie :-) A pierogi z kapustą i ziemniakami polecam :-)

Margot
Gość
Margot

Przepyszne pierogi,u mnie ciut oszukane bo miałam malutki słoiczek co mi został z Wigilii farszu z kiszonej kapusty z grzybami i dodałam ziemniaków 1:1 co też mi został , dodałam kminku , ciasto zamiast razowej orkiszowej ma tyle samo żytniej i wyszły pierogi bajeczne :)

Magda Gembacka
Gość

oooo zrobiłaś je, super :-) NO i wyszła Ci nowa wersja pierogów :-) Ściskam

Ira
Gość
Ira

Moje ukochane pierogi, kojarzące się śp. Mamą

Magda Gembacka
Gość

Mi z moją Babcią, która również odeszła jakiś czas temu. Zawsze gdy je robię myslę o niej :)

Kasia
Gość
Kasia

Bardzo lubię pierogi, a te z ziemniakami to już w ogóle moje ulubione! :)