Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
Dzisiaj mam dla Was kolejny świąteczny przepis prosto z mojego rodzinnego menu. Takie oto pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami zawsze goszczą na wigilijnym stole u mojej mamy. I właśnie takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Z łezką w oku wspominam chwile, gdy lepiłam je wspólnie z moją babcią. To właśnie ona była pierogową specjalistką. Robiła farsz i ciasto, a my z mamą już tylko napełniałyśmy krążki i zlepiałyśmy je w niezgrabne pierogi.
Pierogowy farsz na to świąteczne danie składa się z kiszonej kapusty, cebuli i ziemniaków. Żeby wszystko wyszło jak należy, ważne aby zaopatrzyć się w dobrą kapustę i ziemniaki z dużą ilością skrobi (po ugotowaniu nie mogą być sypkie). No i koniecznie trzeba dodać mielony kminek.
Prosto i pysznie. Spróbujcie. Polecam 🙂
DrukujPierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
Składniki
Nadzienie:
2 cebule (200g),
300 g kiszonej kapusty z marchewką,
300 g ziemniaków (5–6 sztuk),
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
sól.
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej jasnej typ 480,
1/2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej, gorąca woda.
Przygotowanie
- Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli.(Gdyby kapusta była bardzo kwaśna można ją ewentualnie przepłukać).
- Przyprawić kminkiem i dusić, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.
- W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować i ugnieść na purèe. Następnie połączyć ziemniaki z kapustą, wymieszać i posolić do smaku.
- Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
- Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
- Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
- Podawać z podsmażaną cebulką.
właśnie za niedługo mam zamiar zabrać się za lepienie pierogów i przyznam, że nie umiem się doczekać, bo choć jest to pracochłonne to sprawia mi radość 🙂 nie jadłam jeszcze w takim wydaniu, ale bardzo podoba mi się ten dodatek ziemniaków i pewnie kiedyś spróbuję 🙂
🙂 Oj ja też lubię lepienie pierogów, szczególnie w dobrym towarzystwie 🙂 A pierogi z kapustą i ziemniakami polecam 🙂
Przepyszne pierogi,u mnie ciut oszukane bo miałam malutki słoiczek co mi został z Wigilii farszu z kiszonej kapusty z grzybami i dodałam ziemniaków 1:1 co też mi został , dodałam kminku , ciasto zamiast razowej orkiszowej ma tyle samo żytniej i wyszły pierogi bajeczne 🙂
oooo zrobiłaś je, super 🙂 NO i wyszła Ci nowa wersja pierogów 🙂 Ściskam
Moje ukochane pierogi, kojarzące się śp. Mamą
Mi z moją Babcią, która również odeszła jakiś czas temu. Zawsze gdy je robię myslę o niej 🙂
Bardzo lubię pierogi, a te z ziemniakami to już w ogóle moje ulubione! 🙂