fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
margot
12 lat temu

nie tylko taki zdrowy(ale na ful wypas zdrowy) to jeszcze jaki piękny

ania
12 lat temu

buraki surowe czy gotowane?

Beata
12 lat temu

bardzo mi sie podoba ten przepis, świetny pomysł na przemycenie „tych okropnie czerwonych” buraczków 🙂 Magda a ile np. trzcinowego zamiast ksylitolu (Mała jest uczulona na brzozę), nie znam jego mocy słodzącej 🙂 A tak przy okazji – bardzo Ci dziękuję za Twoje przepisy, z wielu korzystałam i zawsze wychodzą, dzięki 🙂

asieja
12 lat temu

nie mogę się napatrzec, jest piękny.

Marta
12 lat temu

Madziu, ciasto zrobione przez moją babcię według Twojego przepisu-genialne! dziekujemy, stanie sie chyba hitem, zaraz po babcinej szarlotce:)

Carunia
12 lat temu

Bardzo mi się podoba 🙂 Muszę wypróbować!

Grusza
12 lat temu

Bardzo dziękuję za przepisy, i za świadomość, że ktoś jeszcze „dziwaczy” tak jak ja, nie żywiąc dziecka cukrem, nabiałem, białą mąką. Na bilansie dwulatka pielęgniarka zapytała „skoro dziecko nie je cukru, to Z CZEGO ROŚNIE?!”.
Ja dosładzam ciasta mieszanką ksylitolu (max.2łyżki) i zmiksowanych daktyli. Dla nas są wystarczająco słodkie.
Twoje ciasto właśnie wędruje do piekarnika – podwoiłam proporcje i piekę dużą blachę dla moich żarłoków 😉
Pozdrawiam ciepło!

Grusza
12 lat temu

Oczywiście, ksylitolu przed 3 r.ż. też nie podawałam, gwoli wyjaśnienia 🙂 Gdy oglądam Twego bloga, zaczynam marzyć o założeniu swojego, hehe. Ale o takich zdjęciach jak Twoje mogłabym tylko pomarzyć.

Asia
12 lat temu

Czy można użyć mąki gryczanej, ewentualnie jaglanej lub z kasztanów ?

Aga
Aga
10 lat temu

Bardzo spodobał mi się ten przepis i chętnie go wypróbuję. Mam tylko pewne wątpliwości – w jakim celu dodaje się ocet i czy można go pominąć lub chociaż zmniejszyć ilość ? Obawiam się, że będzie wyczuwalny w cieście.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Anna
10 lat temu

wszystko mam, tylko co z tym octem? nie kupię, bo wiem, że nie zużyję. czy można bez niego? lub czymś zamienić? a przepis wydaje mi się super! z resztą przy tej okazji chciałabym również dodać, że całą stronę lubię 🙂

Kreaturna kuchnia
10 lat temu

W pierniku zakochani jesteśmy już 🙂 Bardzo dziękuję za przepis! 🙂 A oto jak wyglądał w naszej wersji:
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/12/piernik-buraczano-korzenny.html

Kreaturna kuchnia
10 lat temu

Chociaż okres świąteczny już za nami, to nieustająco w pierniku zakochani jesteśmy wciąż :))))))))) Cudny jest nawet jako tort urodzinowy :)))))
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2014/02/piernik-urodzinowy.html
Jeszcze raz ukłony za bosko-niebiański przepis 🙂
Merci beaucoup 🙂 )))))))))))))))

trackback

[…] kuchnią dla dzieci www.ammniam.pl , który niedawno odkryłam  i znajdziecie go tutaj   W oryginale jest z ksylitolem, który zastąpiłam syropem z agawy, gdyż robiłam go […]

Anna
Anna
8 lat temu

Chciałabym zastąpić ksylitol melasą- uda się?:)

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Anna

Powinno się udać, choć nie wiem czy melasa nie zdominuje swym smakiem ciasta. Chyba, że użyjesz melasy z karobu. I pamietaj, że jeśli zamienisz ksylitol na melasę lub inne płynne słodzidło to nieco zmniejsz ilość mleka w przepisie 🙂

Anna
Anna
8 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Dałam 100g masy buraczanej i 2 łyżki syropu daktylowego, połowę mniej mleka. Wyszedł przepyszny wilgotny piernik, dziekuje:)

Ewelajna25
Ewelajna25
8 lat temu

Hej Magda!
Dzis razem z moja 3,5 latka i 1,5 rocznym synkiem upieklismy piernik wg Twojego przepisu, w sumie poraz pierwszy pieklam ciasto bez uzycia jajek i musze przyznac, ze byl to bardzo udany wyczyn a ciasto rewelacja!
Zamiast ksylitolu, ktorego akurat na stanie nie mialam, i z uwagi na mlodsza pocieche uzylam trzinowego cukru a zamiast sliwek domowego dzemu ze sliwek suszonych.
Przyprawe do piernika mialam akurat domowa, bo kilka dni wczesniej sporzadzilam ciasto na piernik staropolski. Bardzo dziekuje za przepis, bede do niego wracac bo w takiej formie buraki sa pycha 😉

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Ewelajna25

Super. Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakuje 🙂

trackback

[…] więc w końcu ją upiekłam 😉 Ciasto czekoladowe przygotowałam na podstawie przepisu na buraczany piernik. Nieco go tylko zmodyfikowałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Przełożyłam je kokosową bitą […]

Kasia Badowska
Kasia Badowska
6 lat temu

Ile czasu przed wigilią można zrobić ten piernik?

27
0
Would love your thoughts, please comment.x