Piernik buraczany z anyżkowo-śliwkową nutką

Piernik buraczany –  aromatyczny i wilgotny, z anyżkowo- śliwkową nutą. Bez cukru, jajek i laktozy.

Wyszedł spontanicznie. To była po prostu magia kulinarna. Wyszedł pyszny. Całe szczęście, że zapisałam proporcje składników. Zdarza mi się często, że coś gotuję, wychodzą delicje, a ja nie pamiętam jak to zrobiłam ! O zgrozo ! Starość nie radość ;)

Ten piernik to takie ciasto do dzielenia :-) Jest na ksylitolu, dlatego nie należy przesadzać ze zbyt dużym łakomstwem. Każdy zje po kawałku, dwóch i będzie w raju :-)


Piernik buraczany

Danie dla maluszków po 3 r.ż. Bez ksylitolu po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Składniki:

150 g mąki orkiszowej razowej,
170 g startych na drobnych oczkach buraków,
130 g ksylitolu* (można mniej),
9 g sody oczyszczonej (około 1,5 łyżeczki),
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki zmielonego anyżku,
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
2 płaskie łyżeczki kakao lub 1 karobu,
szczypta soli,
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka mielonej wanilii,
2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej własnej roboty),
50 ml oleju ryżowego lub rzepakowego,
200 ml mleka sojowego lub innego roślinnego,
3-4 drobno pokrojone, suszone niesiarkowane śliwki.

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)

 

Połączyć ze sobą suche składniki (prócz ksylitolu) i przesiać przez sitko. Dodać do nich mokre składniki, ksylitol, buraki i śliwki. Wymieszać. Przelać do keksówki  (ja miałam keksówkę o wymiarach 26×10 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami lub tartą bułką. Ciast włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 60 minut. W połowie pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekło. Wystudzić.

Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto. Przyozdobić.

Smacznego !

*ksylitol inaczej cukier brzozowy ma właściwości przeczyszczające więc nie powinno się spożywać go więcej niż 40 g dziennie (około 6-8 łyżek). Dzieciom można wprowadzać ksylitol stopniowo po 3 r.ż.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

27
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Kasia BadowskaRozpustna wegańska w-zetka | AmmniamMagda GembackaEwelajna25Anna Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

nie tylko taki zdrowy(ale na ful wypas zdrowy) to jeszcze jaki piękny

ania
Gość

buraki surowe czy gotowane?

Beata
Gość

bardzo mi sie podoba ten przepis, świetny pomysł na przemycenie “tych okropnie czerwonych” buraczków :-) Magda a ile np. trzcinowego zamiast ksylitolu (Mała jest uczulona na brzozę), nie znam jego mocy słodzącej :-) A tak przy okazji – bardzo Ci dziękuję za Twoje przepisy, z wielu korzystałam i zawsze wychodzą, dzięki :-)

asieja
Gość

nie mogę się napatrzec, jest piękny.

Marta
Gość

Madziu, ciasto zrobione przez moją babcię według Twojego przepisu-genialne! dziekujemy, stanie sie chyba hitem, zaraz po babcinej szarlotce:)

Carunia
Gość

Bardzo mi się podoba :) Muszę wypróbować!

Grusza
Gość

Bardzo dziękuję za przepisy, i za świadomość, że ktoś jeszcze “dziwaczy” tak jak ja, nie żywiąc dziecka cukrem, nabiałem, białą mąką. Na bilansie dwulatka pielęgniarka zapytała “skoro dziecko nie je cukru, to Z CZEGO ROŚNIE?!”.
Ja dosładzam ciasta mieszanką ksylitolu (max.2łyżki) i zmiksowanych daktyli. Dla nas są wystarczająco słodkie.
Twoje ciasto właśnie wędruje do piekarnika – podwoiłam proporcje i piekę dużą blachę dla moich żarłoków ;)
Pozdrawiam ciepło!

Grusza
Gość

Oczywiście, ksylitolu przed 3 r.ż. też nie podawałam, gwoli wyjaśnienia :) Gdy oglądam Twego bloga, zaczynam marzyć o założeniu swojego, hehe. Ale o takich zdjęciach jak Twoje mogłabym tylko pomarzyć.

Asia
Gość

Czy można użyć mąki gryczanej, ewentualnie jaglanej lub z kasztanów ?

Aga
Gość
Aga

Bardzo spodobał mi się ten przepis i chętnie go wypróbuję. Mam tylko pewne wątpliwości – w jakim celu dodaje się ocet i czy można go pominąć lub chociaż zmniejszyć ilość ? Obawiam się, że będzie wyczuwalny w cieście.
Pozdrawiam serdecznie :)

Anna
Gość

wszystko mam, tylko co z tym octem? nie kupię, bo wiem, że nie zużyję. czy można bez niego? lub czymś zamienić? a przepis wydaje mi się super! z resztą przy tej okazji chciałabym również dodać, że całą stronę lubię :)

Kreaturna kuchnia
Gość

W pierniku zakochani jesteśmy już :) Bardzo dziękuję za przepis! :) A oto jak wyglądał w naszej wersji:
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/12/piernik-buraczano-korzenny.html

Kreaturna kuchnia
Gość

Chociaż okres świąteczny już za nami, to nieustająco w pierniku zakochani jesteśmy wciąż :))))))))) Cudny jest nawet jako tort urodzinowy :)))))
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2014/02/piernik-urodzinowy.html
Jeszcze raz ukłony za bosko-niebiański przepis :)
Merci beaucoup :) )))))))))))))))

trackback

[…] kuchnią dla dzieci www.ammniam.pl , który niedawno odkryłam  i znajdziecie go tutaj   W oryginale jest z ksylitolem, który zastąpiłam syropem z agawy, gdyż robiłam go […]

Anna
Gość
Anna

Chciałabym zastąpić ksylitol melasą- uda się?:)

Magda Gembacka
Gość

Powinno się udać, choć nie wiem czy melasa nie zdominuje swym smakiem ciasta. Chyba, że użyjesz melasy z karobu. I pamietaj, że jeśli zamienisz ksylitol na melasę lub inne płynne słodzidło to nieco zmniejsz ilość mleka w przepisie :-)

Anna
Gość
Anna

Dałam 100g masy buraczanej i 2 łyżki syropu daktylowego, połowę mniej mleka. Wyszedł przepyszny wilgotny piernik, dziekuje:)

Ewelajna25
Gość
Ewelajna25

Hej Magda!
Dzis razem z moja 3,5 latka i 1,5 rocznym synkiem upieklismy piernik wg Twojego przepisu, w sumie poraz pierwszy pieklam ciasto bez uzycia jajek i musze przyznac, ze byl to bardzo udany wyczyn a ciasto rewelacja!
Zamiast ksylitolu, ktorego akurat na stanie nie mialam, i z uwagi na mlodsza pocieche uzylam trzinowego cukru a zamiast sliwek domowego dzemu ze sliwek suszonych.
Przyprawe do piernika mialam akurat domowa, bo kilka dni wczesniej sporzadzilam ciasto na piernik staropolski. Bardzo dziekuje za przepis, bede do niego wracac bo w takiej formie buraki sa pycha ;-)

Magda Gembacka
Gość

Super. Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakuje :-)

trackback

[…] więc w końcu ją upiekłam ;-) Ciasto czekoladowe przygotowałam na podstawie przepisu na buraczany piernik. Nieco go tylko zmodyfikowałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Przełożyłam je kokosową bitą […]

Kasia Badowska
Gość
Kasia Badowska

Ile czasu przed wigilią można zrobić ten piernik?