Piernik buraczany z anyżkowo-śliwkową nutką
Piernik buraczany – aromatyczny i wilgotny, z anyżkowo- śliwkową nutą. Bez cukru, jajek i laktozy.
Wyszedł spontanicznie. To była po prostu magia kulinarna. Wyszedł pyszny. Całe szczęście, że zapisałam proporcje składników. Zdarza mi się często, że coś gotuję, wychodzą delicje, a ja nie pamiętam jak to zrobiłam ! O zgrozo ! Starość nie radość 😉
Ten piernik to takie ciasto do dzielenia 🙂 Jest na ksylitolu, dlatego nie należy przesadzać ze zbyt dużym łakomstwem. Każdy zje po kawałku, dwóch i będzie w raju 🙂
DrukujPiernik buraczany
- Porcja: 8-10 1x
Składniki
150 g mąki orkiszowej razowej
170 g startych na drobnych oczkach buraków
130 g ksylitolu* (można mniej)
9 g sody oczyszczonej (około 1,5 łyżeczki)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki zmielonego anyżku
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka mielonej wanilii
2 łyżki octu jabłkowego
50 ml o rzepakowego
200 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
3–4 drobno pokrojone, suszone niesiarkowane śliwki
Do przybrania płatki migdałowe, orzechy i suszone owoce
Przygotowanie
- Połączyć ze sobą suche składniki (prócz ksylitolu) i przesiać przez sitko. Dodać do nich mokre składniki, ksylitol, buraki i śliwki. Wymieszać.
- Przelać do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciast włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 60 minut.
- W połowie pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekło. Wystudzić.
- Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
- Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto. Przyozdobić bakaliami.
Notatki
Ksylitol można w części lub całości zamienić zamienić na cukier trzcinowy.
Śliwki suszone można pominąć, a piernik można przełożyć powidłami.
Słowa kluczowe: piernik buraczany
nie tylko taki zdrowy(ale na ful wypas zdrowy) to jeszcze jaki piękny
buraki surowe czy gotowane?
Aniu, surowe buraki 🙂
bardzo mi sie podoba ten przepis, świetny pomysł na przemycenie „tych okropnie czerwonych” buraczków 🙂 Magda a ile np. trzcinowego zamiast ksylitolu (Mała jest uczulona na brzozę), nie znam jego mocy słodzącej 🙂 A tak przy okazji – bardzo Ci dziękuję za Twoje przepisy, z wielu korzystałam i zawsze wychodzą, dzięki 🙂
nie mogę się napatrzec, jest piękny.
Beatko, zamiast ksylitolu około 3/4 szkl. cukru trzcinowego. Najlepiej skosztować czy ciasto jest słodkie podczas przygotowywania 🙂 Cieszę się, że przepisy się sprawdzają i nie ma za co 🙂
Madziu, ciasto zrobione przez moją babcię według Twojego przepisu-genialne! dziekujemy, stanie sie chyba hitem, zaraz po babcinej szarlotce:)
Marta, cieszę się, że Wam smakuje 🙂 ja też się w nim rozsmakowałam 🙂 Czasami wychodzi mi coś genialnego 😉
Bardzo mi się podoba 🙂 Muszę wypróbować!
Bardzo dziękuję za przepisy, i za świadomość, że ktoś jeszcze „dziwaczy” tak jak ja, nie żywiąc dziecka cukrem, nabiałem, białą mąką. Na bilansie dwulatka pielęgniarka zapytała „skoro dziecko nie je cukru, to Z CZEGO ROŚNIE?!”.
Ja dosładzam ciasta mieszanką ksylitolu (max.2łyżki) i zmiksowanych daktyli. Dla nas są wystarczająco słodkie.
Twoje ciasto właśnie wędruje do piekarnika – podwoiłam proporcje i piekę dużą blachę dla moich żarłoków 😉
Pozdrawiam ciepło!
Oczywiście, ksylitolu przed 3 r.ż. też nie podawałam, gwoli wyjaśnienia 🙂 Gdy oglądam Twego bloga, zaczynam marzyć o założeniu swojego, hehe. Ale o takich zdjęciach jak Twoje mogłabym tylko pomarzyć.
Czy można użyć mąki gryczanej, ewentualnie jaglanej lub z kasztanów ?
Asiu, powiem szczerze, że nie próbowałam piec tego ciasta z tego typu mąk. Muszę koniecznie spróbować.
Bardzo spodobał mi się ten przepis i chętnie go wypróbuję. Mam tylko pewne wątpliwości – w jakim celu dodaje się ocet i czy można go pominąć lub chociaż zmniejszyć ilość ? Obawiam się, że będzie wyczuwalny w cieście.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Aga, to jest ciasto bez jajek, które są zastąpione octem+sodą oczyszczną. Ocet zupełnie ni jest wyczuwalny. Nie musisz się obawiać. Mam nadzieję, że będzie Ci smakował. Pozdrawiam.
wszystko mam, tylko co z tym octem? nie kupię, bo wiem, że nie zużyję. czy można bez niego? lub czymś zamienić? a przepis wydaje mi się super! z resztą przy tej okazji chciałabym również dodać, że całą stronę lubię 🙂
Anu, ocet można zastąpić sokiem z cytryny 🙂 Pozdrawiam
W pierniku zakochani jesteśmy już 🙂 Bardzo dziękuję za przepis! 🙂 A oto jak wyglądał w naszej wersji:
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/12/piernik-buraczano-korzenny.html
Chociaż okres świąteczny już za nami, to nieustająco w pierniku zakochani jesteśmy wciąż :))))))))) Cudny jest nawet jako tort urodzinowy :)))))
http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2014/02/piernik-urodzinowy.html
Jeszcze raz ukłony za bosko-niebiański przepis 🙂
Merci beaucoup 🙂 )))))))))))))))
[…] kuchnią dla dzieci www.ammniam.pl , który niedawno odkryłam i znajdziecie go tutaj W oryginale jest z ksylitolem, który zastąpiłam syropem z agawy, gdyż robiłam go […]
Chciałabym zastąpić ksylitol melasą- uda się?:)
Powinno się udać, choć nie wiem czy melasa nie zdominuje swym smakiem ciasta. Chyba, że użyjesz melasy z karobu. I pamietaj, że jeśli zamienisz ksylitol na melasę lub inne płynne słodzidło to nieco zmniejsz ilość mleka w przepisie 🙂
Dałam 100g masy buraczanej i 2 łyżki syropu daktylowego, połowę mniej mleka. Wyszedł przepyszny wilgotny piernik, dziekuje:)
Hej Magda!
Dzis razem z moja 3,5 latka i 1,5 rocznym synkiem upieklismy piernik wg Twojego przepisu, w sumie poraz pierwszy pieklam ciasto bez uzycia jajek i musze przyznac, ze byl to bardzo udany wyczyn a ciasto rewelacja!
Zamiast ksylitolu, ktorego akurat na stanie nie mialam, i z uwagi na mlodsza pocieche uzylam trzinowego cukru a zamiast sliwek domowego dzemu ze sliwek suszonych.
Przyprawe do piernika mialam akurat domowa, bo kilka dni wczesniej sporzadzilam ciasto na piernik staropolski. Bardzo dziekuje za przepis, bede do niego wracac bo w takiej formie buraki sa pycha 😉
Super. Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakuje 🙂
[…] więc w końcu ją upiekłam 😉 Ciasto czekoladowe przygotowałam na podstawie przepisu na buraczany piernik. Nieco go tylko zmodyfikowałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Przełożyłam je kokosową bitą […]
Ile czasu przed wigilią można zrobić ten piernik?