Pieczony rabarbar z truskawkami i syropem klonowym
Uwielbiam pieczony rabarbar z truskawkami i syropem klonowym. Jest prosty do zrobienia i taki dobry. Palce lizać.
Pieczony rabarbar to znakomity dodatek do budyniu, owsianki, jogurtu czy lodów. Świetnie smakuje również solo, jeszcze gorący, wyjęty prosto z piekarnika.
Taką mieszankę rabarbarowo-truskawkową można wzbogacić o nieco soku i/lub skórkę z pomarańczy, cytryny czy limonki, mozna też dodać odrobinę wody różanej. Kardamon z powodzeniem można zastąpić odrobiną cynamonu, a syrop klonowy miodem albo cukrem trzcinowym.
Jeśli jeszcze nie robiliście takiego rabarbaru, spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakował np. na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i hasztagiem #ammniamblog. Będzie mi bardzo miło.
Smacznego !
Pieczony rabarbar z truskawkami i syropem klonowym
Składniki
500 g rabarbaru (bez zielonych i twardych końcówek),
300 g truskawek
4–5 łyżek syropu klonowego
1/2– 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Rabarbar należy pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, a truskawki w połówki. Włożyć do miski, dodać syrop klonowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 20 minut (nie dłużej bo się rozpadnie).
- W połowie pieczenia można wszystko delikatnie przemieszać z sokami, które się wydzieliły.
- Wystudzony rabarbar z truskawkami można przełożyć do pojemnika z przykrywką i przechowywać w lodówce kilka dni.
Słowa kluczowe: rabarbar
Bardzo mi się podoba ten rabarbar z truskawkami
Mi też 🙂 Bardzo go lubię ALu 🙂
zrobione zjedzone i będzie powtórka, bo coś pysznego
Super Alu, cieszę się, że rabarbar smakował 🙂
Uwielbiam rabarbar. I akurat mam go teraz bardzo dużo od babci z działki i nie miałam pojęcia, jak go wykorzystać. Ten przepis to moje wybawienie :). Dziękuję za inspirację, na zdjęciach wygląda to przepysznie!