fbpx Drukuj

Pieczony rabarbar z truskawkami i syropem klonowym

pieczony rabarbar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

500 g rabarbaru (bez zielonych i twardych końcówek),
300 g truskawek
45 łyżek syropu klonowego
1/23/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Rabarbar należy pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, a truskawki w połówki. Włożyć do miski, dodać syrop klonowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 20 minut (nie dłużej bo się rozpadnie).
  3. W połowie pieczenia można wszystko delikatnie przemieszać z sokami, które się wydzieliły.
  4. Wystudzony rabarbar z truskawkami można przełożyć do pojemnika z przykrywką i przechowywać w lodówce kilka dni.

Słowa kluczowe: rabarbar

5
0
Would love your thoughts, please comment.x