500 g rabarbaru (bez zielonych i twardych końcówek), 300 g truskawek 4–5 łyżek syropu klonowego 1/2– 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie
Rabarbar należy pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, a truskawki w połówki. Włożyć do miski, dodać syrop klonowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 20 minut (nie dłużej bo się rozpadnie).
W połowie pieczenia można wszystko delikatnie przemieszać z sokami, które się wydzieliły.
Wystudzony rabarbar z truskawkami można przełożyć do pojemnika z przykrywką i przechowywać w lodówce kilka dni.