Pieczone pomidory faszerowane dynią, kurkami i kaszą gryczaną
Znacie mnie nie od dziś i wiecie, że od lat promuję warzywa pokazując, że można z nich wyczarować bardzo smaczne dania. Nie będzie dla Was więc zaskoczeniem, że gdy dostałam propozycję wzięcia udziału w kampanii „Moc Polskich Warzyw” moja radość była ogromna.
Kampania ta powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie.
Dlatego też dzisiaj chcę przedstawić wam ideę „pół talerza” Znacie tę zasadę ? Jeśli mnie bacznie czytacie i obserwujecie to pewnie znacie, bo nie raz o niej mówiłam/pisałam. Dla tych, którzy jednak jej nie znają, napisałam o niej kilka słów.
Zasada „pół talerza” to rekomendowana przez dietetyków zasada, wg której połowę talerza każdego posiłku powinny stanowić warzywa i to od warzyw powinniśmy rozpoczynać planowanie potraw. To prosty sposób aby jeść odpowiednią ilość warzyw, czyli około 400 g dziennie. Każda kolejna porcja to dodatkowe korzyści dla zdrowia. Stosując zasadę połowy talerza na codzień, łatwiej, bez liczenia i ważenia zjeść taka ilość warzyw. Gotując w domu dla siebie i rodziny zawsze mam tę zasadę z tyłu głowy i tak tworzę dania, aby dominowały w nich warzywa właśnie. W różnej formie: gotowane, pieczone, surowe czy kiszone. Dzięki temu nasze menu jest bogate w warzywa, jemy ich naprawdę dużo i bardzo lubimy.
Warzywa są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i innych związków cennych dla naszego organizmu. Warto sięgać przede wszystkim po nasze lokalne, polskie warzywa, wspierając tym samym polskie rolnictwo, a także dbając o planetę. Mamy olbrzymi wybór polskich warzyw. Wspaniałe pomidory, paprykę, cukinię, na które sezon niebawem dobiega końca, więc jedzmy póki jeszcze są dostępne. Sięgajmy pod dynię, która jest aż do przedniówka, kapustę, brukselkę, marchew, seler, pietruszkę i buraki, a także po pieczarki, cebulę i czosnek, koniecznie ten polski, galicyjski.
A dzisiaj wracając z pracy kupcie polskie pomidory malinowe, kurki, dynię, cebulę, kaszę gryczaną i wypróbujcie mój przepis na cudowne warzywne jesienne danie. Można potraktować je jako przystawkę, albo podać w towarzystwie purée z fasoli, świeżych liści szpinaku, i mamy gotowy obiad.
Pysznie, zdrowo i kolorowo.
Jeśli przygotujecie to danie, nie zapomnijcie napisać mi czy wam smakowało. Możecie też pochwalić się nim na Instagramie podpisując hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła was znaleźć!
Drukuj
Pieczone pomidory faszerowane dynią, kurkami i kaszą gryczaną
Składniki
6–8 pomidorów malinowych np. Malionwy król
1 duża cebula
1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni butternut (150 g)
200 g kurek
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki tymianku
oliwa extra vergine
sól
pieprz
Przygotowanie
- Kurki dokładnie oczyścić z piasku, umyć i drobno posiekać.
- Podsmażyć na oliwie lub oleju rzepakowym. Przełożyć do miseczki.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni, następnie dodać pokrojoną dynię i smażyć pod przykrywką do momentu aż dynia będzie miękka, ale nierozogotwana.
- Następnie dodać kurki, kaszę gryczaną, tymianek.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
- Piekarnik nagrzać do 180 °C
- Ostrym nożem ściąć z pomidorów płaskie kapelusze, łyżeczką wybrać miąższ (można go potem wykorzystać do sosu lub zupy pomidorowej).
- Wydrążone pomidory napełnić farszem, przykryć kapeluszami.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30 minut.
Notatki
Spóbujcie zrobić do tego sos bazyliowo-cytrynowy mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, świeże liście bazylii i szczyptę soli.
Kaszę gryczaną można zamienić na ryż, kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.
Słowa kluczowe: pomidory faszerowane
Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Jutro wypróbuje Pani przepis 🙂 ja robiłam pieczone pomidory ale z ryżem i mięsem też są bardzo dobre. Ja lubie takie dania i często szukam tutaj prostych przepisów.Lubię eksperymentować ale nie lubię za to stać długo przy garach 😉