fbpx Drukuj

Pieczone pomidory faszerowane dynią, kurkami i kaszą gryczaną

moc polskich warzyw

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

68 pomidorów malinowych np. Malionwy król
1 duża cebula
1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni butternut (150 g)
200 g kurek
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki tymianku
oliwa extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyścić z piasku, umyć i drobno posiekać.
  2. Podsmażyć na oliwie lub oleju rzepakowym. Przełożyć do miseczki.
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni, następnie dodać pokrojoną dynię i smażyć pod przykrywką do momentu aż dynia będzie miękka, ale nierozogotwana.
  4. Następnie dodać kurki, kaszę gryczaną, tymianek.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 °C
  7. Ostrym nożem ściąć z pomidorów płaskie kapelusze, łyżeczką wybrać miąższ (można go potem wykorzystać do sosu lub zupy pomidorowej).
  8. Wydrążone pomidory napełnić farszem, przykryć kapeluszami.
  9. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30 minut.

Notatki

Spóbujcie zrobić do tego sos bazyliowo-cytrynowy mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, świeże liście bazylii i szczyptę soli.

Kaszę gryczaną można zamienić na ryż, kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.

Słowa kluczowe: pomidory faszerowane

1
0
Would love your thoughts, please comment.x