Pieczone placuszki z żółtej cukinii

Słoneczne placuszki z żółtej cukinii – be jajek, laktozy i glutenu.

Rok temu królowały u nas takie oto cukiniowe placuszki, a w tym królują nieco inne. Robię je w wersji z żółtą lub zieloną cukinią. Do tego dip np. z awokado i do tego koniecznie sałatka z pomidorami i mnóstwem zieleniny. Pyszna i prosta propozycja na letne danie. Lato jest dla nas takie hojne, że nie trzeba za dużo główkować, co przygotować na obiad czy kolację. Obowiązuje jedna zasada: im prościej tym lepiej :-)


Pieczone placuszki z cukinii

Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 żółta cukinia (długości około 20-25 cm),
mała młoda cebula lub pół średniej,
1 duży ząbek czosnku,
1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (najlepiej eko),
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
koperek (opcjonalnie).

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odcisnąć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i startą na drobnych oczkach cebulę. Następnie dodać mleko i mąkę. Wymieszać. Konsystencja masy powinna być podobna do ciasta na placki ziemniaczane. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Placuszki upiec  w piekarniku nagrzanym do 190 °C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy się zetną przewrócić na drugą stronę i piec do momentu, aż lekko się zarumienią.
Podawać z ulubionym dipem czy salsą pomidorową.

Smacznego !

Wskazówki:

1. Placki można przygotować również z zieloną cukinią.
2. Gdyby placuszki nie ścinały się należy dodać ciut więcej mąki kukurydzianej.
3. Placuszki można doprawić ulubionymi przyprawami np. tymiankiem
4. Mleko sojowe, można zastąpić innym mlekiem roślinnym.

 

Spróbuj również

5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Magda GembackaAtenaLetnia zupa cukiniowo-pistacjowa z bobem | AmmniamAnnmargot Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

trzeba kupić żółta , bo zielona mam aż nadto:D
Świetne te wieżyczki z placuszków

Ann
Gość

robiłam :)
zrobiłam – zjedliśmy
jutro zrobię raz jeszcze, bo cukinii u nas mnoga w tym roku, no i jakoś tak…szukałam przepisu cobyjeszczeztejcukiniipopełnićhmmm…a! wejdziemy na ammniam…
mówisz[myślisz]-masz!

i śliczne foto
i czytałam, że Tobie też pewna pani podkradła przepis i tekst

taaa…
i co tu napisać?

ja czekam na taką książkę Twojego autorstwa – bo i temat wyzwanie a wiedza Twoja w temacie rozległa…

pozdrawiam
Ania

trackback

[…] letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie robiłam z niej natomiast […]

Atena
Gość
Atena

Ok,zrobiłam i klapa!!! Nie chcą odstawać od papieru,rwą się, masakra!! Moze robię coś nie tak?? Ktoś mnie oświeci???

Magda Gembacka
Gość

Może za mało mąki ?