Pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami
Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na przepyszne, rozpływające się w ustach pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami. Przeczytajcie też kilka słów o jabłkach, o tym dlaczego są takie wyjątkowe, i dlaczego warto je jeść.
Jabłka są jednym z moich ulubionych owoców. Są dla mnie symbolem:
- dzieciństwa, do dziś wspominam z sentymentem jak mój dziadek zawsze częstował mnie jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.
- jesieni, bo wtedy jemy ich najwięcej,
- i Polski, bo Polska to największy producent jabłek w Europie. Wiedzieliście o tym ?
Jest się czym chwalić, bo w swoim repertuarze mamy wiele, wspaniałych odmian jabłek. Moje ulubione to kortlandy i lobo, ale lubię też alwę, papierówki, paulared, malinówki i szarą renetę. Jabłka nigdy mi się nie nudzą. Jemy je na surowo, duszone z cynamonem – w naleśnikach, w owsiance czy szarlotce. I kochamy jabłka pieczone, najbardziej nadziewane kokosowym ryżem i malinami. Niebo w gębie.
Jabłka są nie tylko przepyszne, ale również zdrowe. Zawierają sporo błonnika, witaminy A i C oraz składniki mineralne – w tym potas, wapń i magnez. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy. Wysoka zawartość pektyn sprawia, że są bardzo sycące, a ich energetyczność jest niska.
Czy jabłka są dobrym owocem dla dzieci ? Pewnie, że tak. To jeden z tych owoców, które w diecie dzieci pojawiają się najwcześniej. Należy tylko pamiętać o tym, żeby podawać je w odpowiedniej formie. Najpierw miękkie, pieczone czy ugotowane, np. w postaci musu. Surowe jabłko początkowo najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pokroić w cienkie plasterki lub podawać w całości. Surowego jabłka w kawałkach nie należy podawać niemowlakom (bo mogą się nim zakrztusić), ale świetnie sprawdzi się dla starszych dzieci, które potrafią już doskonale gryźć.
Doceniajmy nasze jabłka i jedzmy je dla przyjemności i dla zdrowia. Wybierajmy je częściej niż egzotyczne owoce z drugiego krańca globu. Wspieramy w ten sposób polskich rolników i dbamy o naszą planetę.
Mam nadzieję, że spróbujecie mojego przepisu i podzielicie się ze mną waszymi wrażeniami.
Pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami
Składniki
4–6 jabłek deserowych twardych np. alwa
½ szklanka ryżu np. jaśminowego
½ szklanki mleka kokosowego
16–32 sztuk mrożonych malin (w sezonie można zamienić na świeże)
½ łyżeczki mielonej wanilii
2–4 łyżki syropu klonowego lub miodu o łagodnym smaku.
Przygotowanie
- Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wrzątku.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę.
- Zdjąć z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut.
- Następnie wlać do niego mleko kokosowe, wanilię, syrop klonowy, wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
- Jabłka umyć, odciąć ich górną część na mniej więcej ¾ wysokości i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i nieco miąższu, aby w środku było sporo miejsca na farsz.
5. Następnie do jabłka włożyć kilka malin, przykryć je ryżem aż po sam brzeg jabłka, a następnie w jego środek wcisnąć jeszcze jedną malinę, tak aby lekko wystawała.
6. Jabłka przykryć odciętymi końcówkami.
7. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
8. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od wielkości jabłek.
Notatki
Wskazówki: Polecam również polać upieczone jabłka dodatkowo sosem malinowym. Wystarczy mrożone maliny włożyć do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem do momentu aż się rozmrożą i będą ciepłe. Następnie należy dodać odrobinę cukru trzcinowego i zmiksować na gładki sos.
Słowa kluczowe: jabłka, maliny
Wpis powstał w ramach kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”
Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) –Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Jej celem jest zwiększenie wiedzy konsumentów na temat metod uprawy oraz właściwości europejskich owoców i warzyw. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW)
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
Kampania „CuTE: Kultywowanie smaku Europy jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej.
Wspaniale się prezentują, a smaki to wiadomo,że muszą być jak ambrozja
Dzięki Alu 🙂 Tak, te smaki to ambrozja dla podniebienia 🙂