4–6 jabłek deserowych twardych np. alwa ½ szklanka ryżu np. jaśminowego ½ szklanki mleka kokosowego 16–32 sztuk mrożonych malin (w sezonie można zamienić na świeże) ½ łyżeczki mielonej wanilii 2–4 łyżki syropu klonowego lub miodu o łagodnym smaku.
Przygotowanie
Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wrzątku.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę.
Zdjąć z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut.
Następnie wlać do niego mleko kokosowe, wanilię, syrop klonowy, wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
Jabłka umyć, odciąć ich górną część na mniej więcej ¾ wysokości i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i nieco miąższu, aby w środku było sporo miejsca na farsz.
5. Następnie do jabłka włożyć kilka malin, przykryć je ryżem aż po sam brzeg jabłka, a następnie w jego środek wcisnąć jeszcze jedną malinę, tak aby lekko wystawała.
6. Jabłka przykryć odciętymi końcówkami.
7. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
8. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od wielkości jabłek.
Notatki
Wskazówki: Polecam również polać upieczone jabłka dodatkowo sosem malinowym. Wystarczy mrożone maliny włożyć do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem do momentu aż się rozmrożą i będą ciepłe. Następnie należy dodać odrobinę cukru trzcinowego i zmiksować na gładki sos.
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności