fbpx Drukuj

Pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

46 jabłek deserowych twardych np. alwa
½ szklanka ryżu np. jaśminowego
½ szklanki mleka kokosowego
1632 sztuk mrożonych malin (w sezonie można zamienić na świeże)
½ łyżeczki mielonej wanilii
24 łyżki syropu klonowego lub miodu o łagodnym smaku.

Przygotowanie

  1. Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wrzątku.
  2. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę.
  3. Zdjąć z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut.
  4. Następnie wlać do niego mleko kokosowe, wanilię, syrop klonowy, wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
  5. Jabłka umyć, odciąć ich górną część na mniej więcej ¾ wysokości i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i nieco miąższu, aby w środku było sporo miejsca na farsz.
    5. Następnie do jabłka włożyć kilka malin, przykryć je ryżem aż po sam brzeg jabłka, a następnie w jego środek wcisnąć jeszcze jedną malinę, tak aby lekko wystawała.
    6. Jabłka przykryć odciętymi końcówkami.
    7. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
    8. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od wielkości jabłek.

Notatki

Wskazówki: Polecam również polać upieczone jabłka dodatkowo  sosem malinowym. Wystarczy mrożone maliny włożyć do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem do momentu aż się rozmrożą i będą ciepłe. Następnie należy dodać odrobinę cukru trzcinowego i zmiksować na gładki sos.

Słowa kluczowe: jabłka, maliny

4
0
Would love your thoughts, please comment.x