Pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami
Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na przepyszne, rozpływające się w ustach pieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami. Przeczytajcie też kilka słów o jabłkach, o tym dlaczego są takie wyjątkowe, i dlaczego warto je jeść.
Jabłka są jednym z moich ulubionych owoców. Są dla mnie symbolem:
- dzieciństwa, do dziś wspominam z sentymentem jak mój dziadek zawsze częstował mnie jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.
- jesieni, bo wtedy jemy ich najwięcej,
- i Polski, bo Polska to największy producent jabłek w Europie. Wiedzieliście o tym ?
Jest się czym chwalić, bo w swoim repertuarze mamy wiele, wspaniałych odmian jabłek. Moje ulubione to kortlandy i lobo, ale lubię też alwę, papierówki, paulared, malinówki i szarą renetę. Jabłka nigdy mi się nie nudzą. Jemy je na surowo, duszone z cynamonem – w naleśnikach, w owsiance czy szarlotce. I kochamy jabłka pieczone, najbardziej nadziewane kokosowym ryżem i malinami. Niebo w gębie.
Jabłka są nie tylko przepyszne, ale również zdrowe. Zawierają sporo błonnika, witaminy A i C oraz składniki mineralne – w tym potas, wapń i magnez. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy. Wysoka zawartość pektyn sprawia, że są bardzo sycące, a ich energetyczność jest niska.
Czy jabłka są dobrym owocem dla dzieci ? Pewnie, że tak. To jeden z tych owoców, które w diecie dzieci pojawiają się najwcześniej. Należy tylko pamiętać o tym, żeby podawać je w odpowiedniej formie. Najpierw miękkie, pieczone czy ugotowane, np. w postaci musu. Surowe jabłko początkowo najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pokroić w cienkie plasterki lub podawać w całości. Surowego jabłka w kawałkach nie należy podawać niemowlakom (bo mogą się nim zakrztusić), ale świetnie sprawdzi się dla starszych dzieci, które potrafią już doskonale gryźć.
Doceniajmy nasze jabłka i jedzmy je dla przyjemności i dla zdrowia. Wybierajmy je częściej niż egzotyczne owoce z drugiego krańca globu. Wspieramy w ten sposób polskich rolników i dbamy o naszą planetę.
Mam nadzieję, że spróbujecie mojego przepisu i podzielicie się ze mną waszymi wrażeniami.
DrukujPieczone jabłka nadziewane ryżem i malinami
Składniki
4–6 jabłek deserowych twardych np. alwa
½ szklanka ryżu np. jaśminowego
½ szklanki mleka kokosowego
16–32 sztuk mrożonych malin (w sezonie można zamienić na świeże)
½ łyżeczki mielonej wanilii
2–4 łyżki syropu klonowego lub miodu o łagodnym smaku.
Przygotowanie
- Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wrzątku.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę.
- Zdjąć z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut.
- Następnie wlać do niego mleko kokosowe, wanilię, syrop klonowy, wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
- Jabłka umyć, odciąć ich górną część na mniej więcej ¾ wysokości i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne i nieco miąższu, aby w środku było sporo miejsca na farsz.
5. Następnie do jabłka włożyć kilka malin, przykryć je ryżem aż po sam brzeg jabłka, a następnie w jego środek wcisnąć jeszcze jedną malinę, tak aby lekko wystawała.
6. Jabłka przykryć odciętymi końcówkami.
7. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
8. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od wielkości jabłek.
Notatki
Wskazówki: Polecam również polać upieczone jabłka dodatkowo sosem malinowym. Wystarczy mrożone maliny włożyć do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem do momentu aż się rozmrożą i będą ciepłe. Następnie należy dodać odrobinę cukru trzcinowego i zmiksować na gładki sos.
Słowa kluczowe: jabłka, maliny
Wpis powstał w ramach kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”
Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) –Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Jej celem jest zwiększenie wiedzy konsumentów na temat metod uprawy oraz właściwości europejskich owoców i warzyw. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW)
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
Kampania „CuTE: Kultywowanie smaku Europy jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej.
Wspaniale się prezentują, a smaki to wiadomo,że muszą być jak ambrozja
Dzięki Alu 🙂 Tak, te smaki to ambrozja dla podniebienia 🙂
Pyszny i zdrowy deser 🙂 bardzo często go przygotowuję, bo moja córka go uwielbia. Zawsze staram się przygotowywać zdrowe przekąski. Dużo też sama piekę, bo uważam, że domowe jedzenie jest najzdrowsze. Mamy kontrolę nad tym co jemy. Przepis polecam, na pewno skradnie serce każdego dziecka 🙂
Przepis na myśl przywodzi mi smak dzieciństwa, czyli ryż na mleku, a tutaj mamy jego ulepszoną wersję, którą muszę koniecznie wypróbować! Nigdy nie wpadłabym na pomysł nadziewania jabłek. Świetna inspiracja, dzięki! 🙂