fbpx Drukuj

Pasta paprykowo-orzechowa

pasta paprykowo-orzechowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 szklanki upieczonej i obranej czerwonej papryki (około 12 papryk surowych)*
1/3 szklanki orzechów włoskich wcześniej namoczonych przez 2 godz
45 dużych upieczonych ząbków czosnku**
sól
natka kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

  1. Paprykę, orzechy i czosnek zmiksować na gładką pastę.
  2. Doprawić do smaku solą.
  3. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Wymieszać.

Notatki

*Papryki włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Upieczone papryki przełożyć do garnka i szczelnie przykryć. Gdy ostygną obrać ze skórki.
**Całą nieobraną główkę czosnku włożyć do piekarnika wraz z paprykami i piec tak długo, aż będzie miękka. Wyjąć, ostudzić, 4 – 5 ząbków odłożyć do pasty, a resztę wycisnąć i zjeść z kromką świeżego chleba.
Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x