1/2 szklanki upieczonej i obranej czerwonej papryki (około 1–2 papryk surowych)*
1/3 szklanki orzechów włoskich wcześniej namoczonych przez 2 godz
4–5 dużych upieczonych ząbków czosnku**
sól
natka kolendry lub pietruszki
*Papryki włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Upieczone papryki przełożyć do garnka i szczelnie przykryć. Gdy ostygną obrać ze skórki.
**Całą nieobraną główkę czosnku włożyć do piekarnika wraz z paprykami i piec tak długo, aż będzie miękka. Wyjąć, ostudzić, 4 – 5 ząbków odłożyć do pasty, a resztę wycisnąć i zjeść z kromką świeżego chleba.
Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
Find it online: https://ammniam.pl/pasta-paprykowo-orzechowa/