Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem
Lubię chwile, gdy przygotowuję jakieś nowe danie, daję je do spróbowania mężowi, a ten niewiele mówiąc po prostu opróżnia całą miseczkę. Już nie pytam czy smakowało 😉 Pasta migdałowo-pomidorowa zniknęła w mgnieniu oka. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 🙂
Przepisów na pasty na kanapki nigdy nie ma za wiele, a więc dzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszne smarowidło. Tym razem połączyłam ze sobą migdały, suszone pomidory i pieczony czosnek. To był strzał w dziesiątkę. Wyszło super. Do tego świeże, dobre pieczywo i dodatki w postaci świeżej natki, kolendry, kiełków albo drobnych listków i łodyżek selera naciowego Pycha! Polecam !
DrukujPasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem
Składniki
1 szklanka migdałów
160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk)
4–5 ząbków pieczonego czosnku
3 łyżki soku z kiszonych ogórków
sól, pieprz
do podania: świeże razowe pieczywo
kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra
Przygotowanie
- Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.
- Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
- Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.
Słowa kluczowe: pasta migdałowo-pomifdorowa
Jak czytam skład to już wiem ,ze też bym wyczyściła cała miseczkę
cudowny pomysł na pastę… że tak napiszę – ślinka cieknie na samą myśl! tak, jest świetna – uwielbiam każdy jej składnik 🙂
Dzięki Daria 🙂 Ja też uwielbiam każdy jej składnik 🙂
😀
Fantastyczny pomysł! Idę do kuchni namoczyć migdały 🙂
Dzięki. Koniecznie daj znać czy pasta smakowała 🙂
przepyszna!!! Magda robiłam i z migdałów i na drugi dzień z nerkowców( bo się migdały skończyły), obie rewelacja. Przepis miód , malina, mniam
Super. Twoja opinia jest jak miód na moje serce 😉
Witam, jestem pod wrażeniem pasta jest OBŁĘDNA!! Smaki łączą się idealnie (ten sok z ogórków rewelacja) chleb upieczony z rana na to pasta, niezłe doznania. Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów!!
a oto dowody
Dziękuję za miłe słowa i zdjęcie 🙂 Cieszę się, że pasta Ci smakowała 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Pyszna pasta, razem z 13 miesięcznym synem zjedliśmy dzisiaj pół słoiczka
Super. Dardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
A co polecasz zamiast suszonych pomidorów?
Może być pieczona papryka?
Pomysł z papryką bardzo dobry 🙂
Pasta rewelacja ! Dodałam więcej soku z ogórków i troszkę lime . Polecam !