Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Lubię chwile, gdy przygotowuję jakieś nowe danie, daję je do spróbowania mężowi, a ten niewiele mówiąc po prostu opróżnia całą miseczkę. Już nie pytam czy smakowało ;) Pasta migdałowo-pomidorowa zniknęła w mgnieniu oka. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-)

Przepisów na pasty na kanapki nigdy nie ma za wiele, a więc dzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszne smarowidło. Tym razem połączyłam ze sobą migdały, suszone pomidory i pieczony czosnek. To był strzał w dziesiątkę. Wyszło super. Do tego świeże, dobre pieczywo i dodatki w postaci świeżej natki, kolendry, kiełków albo drobnych listków i łodyżek selera naciowego Pycha!  Polecam !

pastamigdalowa

Pasta kanapkowa migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk)
  • 4-5 ząbków pieczonego czosnku
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże razowe pieczywo
  • kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.

2

Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.

3

Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.

pastamigdalowa2

 

 

Spróbuj również