Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Lubię chwile, gdy przygotowuję jakieś nowe danie, daję je do spróbowania mężowi, a ten niewiele mówiąc po prostu opróżnia całą miseczkę. Już nie pytam czy smakowało ;) Pasta migdałowo-pomidorowa zniknęła w mgnieniu oka. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-)

Przepisów na pasty na kanapki nigdy nie ma za wiele, a więc dzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszne smarowidło. Tym razem połączyłam ze sobą migdały, suszone pomidory i pieczony czosnek. To był strzał w dziesiątkę. Wyszło super. Do tego świeże, dobre pieczywo i dodatki w postaci świeżej natki, kolendry, kiełków albo drobnych listków i łodyżek selera naciowego Pycha!  Polecam !

pastamigdalowa

Pasta kanapkowa migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk)
  • 4-5 ząbków pieczonego czosnku
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże razowe pieczywo
  • kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.

2

Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.

3

Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.

pastamigdalowa2

 

 

Spróbuj również

16
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magda GembackaAlicja GajewskaDomiAnna SokolowskaMargot Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margot
Gość
Margot

Jak czytam skład to już wiem ,ze też bym wyczyściła cała miseczkę

Daria.
Gość

cudowny pomysł na pastę… że tak napiszę – ślinka cieknie na samą myśl! tak, jest świetna – uwielbiam każdy jej składnik :)

Magda Gembacka
Gość

Dzięki Daria :-) Ja też uwielbiam każdy jej składnik :-)

Magda Gembacka
Gość

:D

Renia Hanolajnen | Ronja
Gość

Fantastyczny pomysł! Idę do kuchni namoczyć migdały :)

Magda Gembacka
Gość

Dzięki. Koniecznie daj znać czy pasta smakowała :-)

Margot
Gość
Margot

przepyszna!!! Magda robiłam i z migdałów i na drugi dzień z nerkowców( bo się migdały skończyły), obie rewelacja. Przepis miód , malina, mniam

Magda Gembacka
Gość

Super. Twoja opinia jest jak miód na moje serce ;)

Anna Sokolowska
Gość
Anna Sokolowska

Witam, jestem pod wrażeniem pasta jest OBŁĘDNA!! Smaki łączą się idealnie (ten sok z ogórków rewelacja) chleb upieczony z rana na to pasta, niezłe doznania. Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów!!

Anna Sokolowska
Gość
Anna Sokolowska

a oto dowody

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję za miłe słowa i zdjęcie :-) Cieszę się, że pasta Ci smakowała :-) Pozdrawiam serdecznie

Domi
Gość
Domi

Pyszna pasta, razem z 13 miesięcznym synem zjedliśmy dzisiaj pół słoiczka

Magda Gembacka
Gość

Super. Dardzo się cieszę :-) Pozdrawiam

Alicja Gajewska
Gość
Alicja Gajewska

A co polecasz zamiast suszonych pomidorów?

Alicja Gajewska
Gość
Alicja Gajewska

Może być pieczona papryka?

Magda Gembacka
Gość

Pomysł z papryką bardzo dobry :-)