fbpx Drukuj

Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

pasta migdałowo-pomidorowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka migdałów
160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk)
45 ząbków pieczonego czosnku
3 łyżki soku z kiszonych ogórków
sól, pieprz
do podania: świeże razowe pieczywo
kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.
  2. Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.
  3. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
  4. Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.

Słowa kluczowe: pasta migdałowo-pomifdorowa

17
0
Would love your thoughts, please comment.x