Owsianka dyniowo-pomarańczowa

Szarobure poranki polecam rozpocząć słoneczną owsianką z dynią i pomarańczą. Takie śniadanie nie tylko doda nam energii, ale sprawi również, że nawet kiepska pogoda nie popsuje nam humoru. Spóbujcie koniecznie.

Przygotowanie takiej owsianki nie zajmie wam wiele czasu pod warunkiem, że pod ręką będziecie mieć purée z pieczonej dyni. Potem jest już z górki – prosto, szybko i pysznie :-)

Owsianka dyniowo-pomarańczowa

Drukuj przepis
Porcje: 2-3

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki gęstego purée z pieczonej dyni ( u mnie z butternut)
  • 1/2 obranej i pozbawionej białych części pomarańczy (około 120 g)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • syrop klonowy
  • płatki migdałowe
  • suszona żurawina

Przygotowanie

1

Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem kokosowym.

2

Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta owsianka ( owsianka nie może być wodnista).

3

W międzyczasie purée z dyni zmiksować z pomarańczą.

4

Gdy owsianka będzie już gęsta, należy dodać do niej purée dyniowo-pomarańczowe, przyprawy i skórkę z pomarańczy.

5

Całość wymieszać, zdjąć z ognia. Do smaku dosłodzić syropem klonowym.

6

Gotową owsiankę przelać do miseczek.

7

Na wierzchu ułożyć lekko podprażone płatki migdałowe i suszoną żurawinę.

Notatki

Owsiankę można przygotować również innym mleku roślinnym np. sojowym.
Zamiast syropu klonowego owsiankę można dosłodzić syropem daktylowym, ksylitolem lub suszonymi owocami.
Zamiast płatków migdałowych wierzch owsianki można posypać innymi, posiekanymi orzechami np. pistacjami czy orzechami włoskimi.

Spróbuj również

  • margot

    Madzia , jakie świetne połączenie :) i jakie piękne kolorystycznie

  • Alu, prosto i pysznie, czyli tak jak lubię :-)