fbpx Drukuj

Owsianka dyniowo-pomarańczowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 1/2 szklanki gęstego purée z pieczonej dyni ( u mnie z butternut)
1/2 obranej i pozbawionej białych części pomarańczy (około 120 g)
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
syrop klonowy
płatki migdałowe
suszona żurawina

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem kokosowym.
  2. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta owsianka ( owsianka nie może być wodnista).
  3. W międzyczasie purée z dyni zmiksować z pomarańczą.
  4. Gdy owsianka będzie już gęsta, należy dodać do niej purée dyniowo-pomarańczowe, przyprawy i skórkę z pomarańczy.
  5. Całość wymieszać, zdjąć z ognia. Do smaku dosłodzić syropem klonowym.
  6. Gotową owsiankę przelać do miseczek.
  7. Na wierzchu ułożyć lekko podprażone płatki migdałowe i suszoną żurawinę.

Notatki

Owsiankę można przygotować również innym mleku roślinnym np. sojowym.
Zamiast syropu klonowego owsiankę można dosłodzić syropem daktylowym, ksylitolem lub suszonymi owocami.
Zamiast płatków migdałowych wierzch owsianki można posypać innymi, posiekanymi orzechami np. pistacjami czy orzechami włoskimi.

Słowa kluczowe: płatki owsiane, pomarańcze,dynia

4
0
Would love your thoughts, please comment.x