Ogórkowe ruloniki z hummusem, marchewką i kolendrą
Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini lubię jeść z różnymi warzywami, szczególnie z pokrojonymi w słupki ogórkami – to dla mnie niekończąca się uczta dla podniebienia. A gdyby tak zamiast w słupki pokroić ogórki wzdłuż, w cienkie, długie plastry i zrolować z humusem w środku ?
Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ogórkowe ruloniki z hummusem ciekawie wyglądają i dobrze smakują. Do ich środka dodać można ulubione warzywa i zioła np. paprykę, seler naciowy, marchewkę, sałatę, natkę pietruszki. Kombinacji jest wiele. Pasują do małych rączek, na piknik, lunch do pracy, na przystawkę. Świetne dla małych i dużych.
Hummus warto jeść, bo oprócz tego, że znakomity w smaku to do tego zdrowy. To świetna porcja białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, manganu i fosforu. Do diety dziecka hummus bez soli i czosnku można wprowadzić już po 8 m.ż. Warto na początku pozbywać cieciorkę łupiny, żeby była w ten sposób przyjaźniejsza dla małego, wrażliwego żołądka. Wystarczy do gotującej się ciecierzycy dodać około 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Spowoduje to, że cieciorka szybciej się ugotuje, a łupina będzie łatwo z niej schodzić.
DrukujOgórkowe ruloniki z hummusem, marchewką i kolendrą
Składniki
Na hummus:
2 szklanki ugotowanej, mięciutkiej ciecierzycy,
1/2 szklanki jasnej pasty sezamowej tahini,
1–2 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku,
sól,
woda (około 2/3 szklanki).
Na ruloniki:
1–2 długie ogórki,
marchewki pokrojone w małe słupki,
świeże listki kolendry.
Przygotowanie
- Ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i wodę zmiksować na gładki, aksamitny hummus. Nie może być za rzadki, bo wtedy będzie wypływał z ruloników.
- Za pomocą łopatki do krojenia sera lub szerokiej obieraczki do warzyw pokroić ogórki wzdłuż na cienkie, długie plastry. Im bliżej środka ogórka tym plastry zaczną mieć więcej pestek, dlatego wtedy nie kroić dalej, ale obrócić ogórka na drugą stronę i dopiero wtedy kontynuować krojenie omijajc w ten sposób pestkowy środek.
- Następnie na każdy plaster nałożyć (na 2/3-1/2 długości) warstwę hummusu.
- Na niej położyć kilka marchewkowych słupków i kilka listków kolendry.
- Zrolować i układać na talerzu.
Szalejesz kobieto:))))
Codziennie coś nowego.
Zrobiłam pastę z bobu. Genialna:)))) Tylko mój żołądek zawsze po bobie strajkuje. Jest na to jakiś sposób?
Dzisiejszy przepis też spróbuję:)
Świetny ten Twój blog!!!
Jakie cudne te ruloniki , Madzia u ciebie codziennie coś pyszne , uwielbiam
Alu, cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Ściskam słonecznie.
Ewo, cieszę się, że pasta Ci smakowała i dzięki za miłe słowa 🙂
[…] blogu jest już hummus klasyczny (klik), szpinakowy (klik) i marchewkowy (klik), a dzisiaj zapraszam na hummus z dodatkiem pieczonej […]
Ależ kreatywnie 🙂 Idealna propozycja do podania na imprezie. Cieszę się , że tu trafiłam, bo widzę że znajdę sporo inspiracji. Pozdrawiam
Dziękuję, Zapraszam jak najczęściej 🙂 Pozdrawiam.